Tort de scorțișoară cu caramel din curmale
O prăjitură de Crăciun cu scorțișoară, cu cremă de mascarpone și caramel de curmale este perfectă pentru sezonul rece. Prăjitura este moale și suculentă în același timp și plină de arome de iarnă. Numeroasele migdale din aluat fac prăjitura deosebit de gustoasă, scorțișoara adaugă o notă exotică, iar caramelul de curmale este o alternativă dulce la glazura de ciocolată. Ce zici de o după-amiază de copt în familie?

Ingrediente pentru aluat:
- 6 ouă (la temperatura camerei)
- 200 g zahăr brut din trestie de zahăr dmBio
- 200 g migdale întregi dmBio
- 180 g făină de alune
- 100 g făină de alac dmBio
- 100 g unt moale
- 100 ml lapte de ovăz dmBio
- 3 lingurițe de scorțișoară măcinată dmBio
- 2 lingurițe praf de copt dmBio
- un vârf de cuțit de sare
Ingrediente pentru crema de mascarpone:
- 250 g de cremă de brânză naturală
- 300 g mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 2 plicuri întăritor de frișcă
- 50 g zahăr pudră
- 1 esență de vanili
Ingrediente pentru crema de caramel din curmale:
- 150 g de curmale fără sâmburi dmBio
- 150 ml apă fierbinte
- 50 ml de sirop de arțar dmBio
- 30 g cremă de migdale dmBio
- 1 vârf de cuțit de sare
Metoda de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 180°C. Pregătiți o formă circulară de tort cu un diametru de aproximativ 21 cm.
- Măcinați migdalele într-un blender. Amestecați într-un bol migdalele, făina de alune, scorțișoara, făina de grâu și praful de copt.
- Separați ouăle și bateți albușurile cu sarea până când devin tari.
- Bateți untul și zahărul din trestie de zahăr până când devine pufos. Apoi adăugați treptat gălbenușurile de ou.
- Încorporați alternativ albușurile bătute, amestecul de migdale și băutura de ovăz în amestecul de unt, cu ajutorul unui tel.
- Turnați aluatul în forma de tort și coaceți timp de 55-60 de minute.
- Testați aluatul cu un bețișor. Când nu se mai lipește aluat, scoateți prăjitura cu scorțișoară din cuptor. În caz contrar, mai coaceți prjitura câteva minute.
- Lăsați blatul de tort să se răcească complet.
- Pentru caramel, puneți curmalele într-un blender și măriți treptat viteza până când curmalele au o consistență fină.
- Adăugați restul ingredientelor pentru caramelul de curmale și amestecați până când devine cremos. Dacă este necesar, mai adăugați puțină apă sau sirop de arțar și transferați caramelul într-un bol.
- Pentru crema de mascarpone, se bate smântâna pentru frișcă până când devine tare. Chiar înainte de a se întări, se adaugă întăritorul de frișcă și se bate până când este gata.
- Amestecați mascarpone, crema de brânză, zahărul pudră și esența de vanilie într-un castron, apoi se adaugă frișca bătută.
- Tăiați blatul de tort răcit pe orizontală în trei părți.
- Împărțiți crema în trei părți egale.
- Asamblarea este foarte simplă, începeți cu prima foaie de blat, apoi adăugați crema și presărați aproximativ o linguriță de scorțișoară.
- Continuați până se acoperă cu ultimul strat de tort și se unge cu cremă de jur-împrejur.
- Lăsați la frigider pentru cel puțin 2 ore.
- Întindeți caramelul peste prăjitură și decorați cu migdale, cu scorțișoară sau alte nuci, dacă doriți.
Produse de top
Capătul listei