Navigare principalăNavigare printre categoriiConținut principal

Vopsirea ouălor de Paște în mod natural

Paștele este chiar după colț și încă nu știți ce metodă de vopsire a ouălor să folosiți? Atunci avem o metodă minunată, de ultim moment: totul natural și fără coloranți artificiali. 

Vopsirea ouălor de Paște cu ingrediente naturale

Natural și creativ: vopsirea ouălor cu ingrediente de casă

Vopsirea naturală a ouălor de Paște nu este doar foarte distractivă, ci are și câteva avantaje. Spre deosebire de ouăle de Paște cumpărate, puteți determina singuri calitatea ouălor și, de asemenea, renunțați la coloranții chimici poluanți. În plus, probabil că aveți deja acasă tot ce vă trebuie pentru vopsirea ouălor în mod natural și vă puteți decide și în ultimul moment să alegeți această metodă.

Vopsirea ouălor cu coloranți naturali - aveți nevoie de:

  • ouă  
  • o oală veche pentru fiert ouăle 
  • borcane mari de dulceață sau cutii de conserve pentru colorare 
  • lingură sau polonic 
  • oțet și suc de lămâie, dacă este necesar 
  • materiale naturale pentru prepararea colorantului 
  • ulei, unt sau coajă de șuncă

Prepararea coloranților naturali pentru ouă - iată cum:

Vopsirea ouălor cu coji de ceapă și alte materiale naturale are o tradiție îndelungată, deoarece chiar și în Evul Mediu, când nu existau coloranți sintetici, fructele, legumele, părțile de rădăcini și cojile de ceapă erau folosite pentru a vopsi ouăle. Această metodă străveche se bucură din nou de o mare popularitate, deoarece natura oferă destui coloranți pentru a putea renunța cu conștiința împăcată la vopselele sintetice.

Ce anume colorează ouăle și cum?

  • Galben: turmeric sau flori de mușețel 
  • Portocaliu: coji de ceapă roșie, morcovi sau flori de gălbenele 
  • Roșu: sfeclă roșie, ceai de nalbă sau coji de ceapă roșie 
  • Verde: spanac, pătrunjel sau urzici      
  • Albastru și violet: suc de soc, afine sau varză roșie 
  • Maro: ceai negru sau cafea

Cum se prepară lichidul colorant pentru vopsirea ouălor:

Cel mai bine este să folosiți un vas vechi pentru a pregăti decoctul de culoare pentru vopsirea ouălor, deoarece chiar și culorile naturale pot lăsa pete. Se prepară un decoct separat pentru fiecare culoare în care se vopsesc apoi ouăle de Paște. Măcinați toate ingredientele naturale cât mai bine posibil, astfel încât pigmenții de culoare să fie absorbiți foarte intens de apă.

Decoct colorat din legume și plante:

Pentru obținerea culorii din legume și plante, fierbeți aproximativ 500 g de material tăiat mărunt cu 2 litri de apă timp de aproximativ 40 de minute. 

Decoct colorat din fructe de pădure și flori: 

Se pun aproximativ 100 g de material vegetal tocat fin în 2 litri de apă și se lasă să stea câteva ore. Puteți prepara decoctul și cu o seară înainte. Apoi se fierbe decoctul colorat timp de aproximativ 1 oră.

Decoct colorat din ceai și cafea:

Pentru preparare, se fierb 50 g de ceai sau cafea în 2 litri de apă timp de aproximativ 20-30 de minute.

Sfat: Pentru un rezultat uniform la vopsire, ingredientele sunt ulterior eliminate din decoct. Dar puteți să le lăsați în apă, iar ouăle vor căpăta un model.

Vopsirea naturală a ouălor de Paște: pentru cât  timp, cât de intens? 

După ce ați preparat culorile de ouă dorite, turnați lichidul respectiv într-un borcan mare de gem sau într-o cutie de conserve. Fierbeți tari câte ouă doriți și curățați-le cu puțin oțet înainte de a le colora - în acest fel, culoarea este mai bine absorbită de coajă.  

Se pun ouăle fierte tari în lichidul dorit, cât timp sunt încă calde, timp de cel puțin 30 de minute - cu cât ouăle stau mai mult timp în lichid, cu atât culoarea va fi mai intensă. Pentru a obține un rezultat frumos și uniform, vă recomandăm să întoarceți ouăle cu o lingură din când în când.

Putem vopsi și ouăle cu coajă închisă la culoare?

Da, puteți vopsi și ouăle cu coajă închisă în mod natural - experiența a arătat că sucul de soc și de sfeclă roșie din sticlă, cafeaua fiartă și un decoct colorat făcut din turmeric sunt cele mai potrivite pentru acest lucru. Culorile mai deschise nu sunt atât de bine acceptate de coaja brună. 

Sfat: Ouăle de diferite nuanțe arată deosebit de bine în cuibul de Paște, astfel vă recomandăm să combinați ouăle de Paște albe și maro atunci când le vopsiți.

Decorați ouăle cu soluții de casă

După ce ouăle au fost colorate, puteți aplica orice model doriți pe ele, folosind oțet sau suc de lămâie. Luați un bețișor de bumbac, înmuiați-l în oțet sau suc de lămâie și aplicați puncte sau linii pe ouă. Lăsați acidul să acționeze puțin și tamponați până când tonul de culoare este pe placul dumneavoastră.

Pentru o strălucire intensă, vă recomandăm să frecați ouăle cu puțin ulei, unt sau slănină la final. Acest lucru face ca ouăle colorate natural să strălucească deosebit de frumos, iar culorile să iasă și mai bine în evidență.  

Vă dorim multă distracție și mult succes în vopsirea ouălor de Paște! 

Capătul listei