Ceaiul negru – un adevărat clasic
Multă vreme, chinezii au fost singurii oameni din lume care beau ceai. Astăzi, ceaiul negru aromat este indispensabil în cultura ceaiului englezesc și un adevărat clasic și în multe alte țări. Se savurează în diverse variante și joacă rolul principal în ceremoniile conviviale ale ceaiului. Am vrut să aflăm mai multe și vă invităm să vă alăturați nouă într-o incursiune în filosofia fascinantă a ceaiului negru.

dm drogerie markt
Durata lecturii 7 min.
•
07.10.2025

Cum se produce ceaiul negru?
Ca toate ceaiurile autentice, ceaiul negru este produs din arbustul de ceai Camellia sinensis. Planta poate ajunge la vârsta de aproximativ 140 de ani și este cultivată în China de peste 5.000 de ani. Arbustul de ceai crește și în multe alte zone ale lumii – în fiecare an se recoltează peste șase milioane de tone de ceai la nivel mondial. Cu siguranță cunoașteți Darjeeling, Ceylon sau Assam. Aceste soiuri de ceai și multe altele își primesc numele, de obicei, de la zona în care sunt cultivate.
Recoltarea și uscarea
Pentru producerea ceaiului negru, se recoltează doar mugurul cu cele două frunze superioare („two leaves and a bud”). După culegere, frunzele sunt lăsate să se usuce timp de aproximativ 10-20 de ore, ceea ce reduce conținutul de apă al acestora, ceea ce are un efect semnificativ asupra calității ceaiului negru în procesul ulterior.
Rularea, oxidarea și uscarea
În etapa următoare, frunzele de ceai sunt rulate, astfel încât celulele frunzelor se rup și sucul celular poate ieși – un factor important pentru aroma și culoarea ceaiului negru. Acest proces declanșează o reacție chimică care atinge punctul culminant în timpul oxidării, după două până la cinci ore. Apoi, frunzele oxidate sunt uscate la aproximativ 95 °C timp de 20-25 de minute. Astfel, procesul de oxidare este oprit, iar conținutul de umiditate este redus din nou cu aproximativ 3-5%.
Sortare și clasificare
În ultima etapă, frunzele de ceai sunt sortate în funcție de calitatea lor în ceai din frunze (frunze de ceai nedeteriorate), ceai broken (frunze rupte), ceai fannings (particule fine de ceai cernute) și ceai dust (praf – cea mai mică dimensiune a ceaiului broken).
Cum se prepară corect ceaiul negru?
Pentru prepararea unui ceai negru puternic, se utilizează apă clocotită – apa trebuie să aibă o temperatură de 100 °C înainte de a fi turnată. Dacă doriți ca ceaiul negru să fie puțin mai slab, lăsați apa să se răcească un minut sau două înainte. Pentru o ceașcă de ceai, se recomandă să folosiți o linguriță ușor umplută cu frunze de ceai.
Pentru un rezultat optim și o aromă echilibrată, lăsați ceaiul să se infuzeze aproximativ trei minute. Ceaiul va dezvolta astfel un gust delicat, floral, iar teina se va elibera cel mai bine din frunzele de ceai. Dacă lăsați ceaiul la infuzat mai mult timp, proporția de taninuri crește și ceaiul capătă un gust acru până la amar. Aceste taninuri leagă teina și astfel îi modifică efectul asupra organismului – este absorbită mult mai lent și efectul revigorant apare mai târziu.
Ca regulă generală, cu cât lăsați ceaiul negru la infuzat mai puțin timp, cu atât efectul său revigorant asupra organismului este mai puternic.
Pentru ce este sănătos ceaiul negru?
Ceaiul negru conține în mod natural cofeină sau teină, așa cum se spune în limbajul ceaiului. Are același efect revigorant ca și cofeina din cafea – însă este absorbit mai lent de organism și efectul său durează mai mult. Ceaiul negru este, prin urmare, o alternativă minunată la cafea.
La fel ca în cazul ceaiului verde, frunzele de ceai negru conțin teaflavine datorită fermentării. Aceste substanțe vegetale secundare aparțin grupului polifenolilor și sunt responsabile, printre altele, de culoarea roșu-portocaliu tipică a ceaiului negru.
Ceaiul negru conține cantități mici de vitamine, oligoelemente și tanini.
Ceaiul negru are efecte secundare?
Pe lângă numeroasele efecte pozitive, ceaiul negru poate avea și efecte secundare, în special atunci când se consumă în exces. Vinovat este teina conținută, care, în cazul consumului excesiv, poate provoca dureri de cap, tulburări de somn și nervozitate.
Unele persoane reacționează cu greață atunci când consumă ceai negru pe stomacul gol. De asemenea, consumul excesiv poate duce la constipație. Dacă ceaiul negru este consumat în cantități excesive pe o perioadă lungă de timp, acest lucru poate avea un efect negativ asupra echilibrului vitaminic și mineral.
Pregătirea ceaiului are un efect minunat de relaxare. Ne luăm timp, ne acordăm o pauză și ne bucurăm de rezultatul benefic. Cei care țin cont de acest lucru, sunt atenți la consumul lor și celebrează plăcerea, vor beneficia de efectele pozitive ale ceaiului negru.
Ce soiuri de ceai negru există?
Regiunea indiană Assam este cea mai mare și cea mai renumită regiune de cultivare a ceaiului negru din lume – de aici provine și numele ceaiului puternic și aromat. Și Darjeeling provine din India și este cultivat în prealpi Himalaya, la o altitudine de peste 2000 de metri. În funcție de recoltă, acesta are o aromă ușoară până la puternică. Cunoscutul ceai Ceylon provine din Sri Lanka – se caracterizează printr-un gust amar și puternic și are o ușoară notă de lămâie.
Ceaiul negru Keemun din China este un ceai deschis la culoare, cu un gust ușor lemnos, fructat și cunoscut pentru nota sa fină de ciocolată. Yunnan – tot din China – este unul dintre cele mai bune ceaiuri negre din lume. Are o aromă puternică, dar nu are un gust amar și este excelent pentru un început plăcut al zilei. Ceaiul Oolong se situează între ceaiul negru și ceaiul verde. Nu este oxidat atât de mult timp ca ceaiul negru, motiv pentru care dezvăluie o aromă florală și poate fi infuzat de mai multe ori.
Există și o versiune afumată a ceaiului negru. În acest caz, frunzele rulate și oxidate sunt afumate suplimentar. Lapsang Souchong din China sau Japan Lapsang din Japonia sunt cele mai cunoscute din această categorie.
Pentru a savura cel mai bun ceai negru, vă recomandăm să alegeți ceai negru vrac de calitate bio. Astfel, puteți fi siguri că ceaiul a fost supus unor controale stricte în timpul procesării și că nu conține pesticide.
Întrebări frecvente despre ceaiul negru
Pentru ce este sănătos ceaiul negru?
Pentru ce este sănătos ceaiul negru?
Ceaiul negru conține în mod natural teină, motiv pentru care reprezintă o alternativă minunată la cafea. Spre deosebire de cofeina din cafea, teina are un efect mai blând și mai durabil.
În plus, ceaiul negru conține cantități mici de vitamine, oligoelemente și taninuri.
Este sănătos să bei ceai negru în fiecare zi?
Este sănătos să bei ceai negru în fiecare zi?
Simpla preparare a ceaiului are un efect calmant minunat. Îți iei timp, te bucuri de o pauză și te bucuri de rezultatul benefic.
În cazul consumului excesiv, teina conținută poate provoca însă și efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, tulburări de somn și nervozitate. Ceaiul negru trebuie consumat cu moderație și savurat în doze moderate. Cei care țin cont de acest lucru și se bucură de savurarea ceaiului vor beneficia de efectele pozitive ale ceaiului negru.
Ceaiul negru are efecte secundare?
Ceaiul negru are efecte secundare?
Consumul excesiv de ceai negru poate provoca dureri de cap, tulburări de somn și nervozitate. Vinovat este conținutul de teină. Unele persoane pot reacționa cu greață dacă consumă ceai negru pe stomacul gol. De asemenea, poate provoca constipație, ceea ce îl face un remediu casnic valoros în cazul diareei. Dacă ceaiul negru este consumat în exces pe o perioadă lungă de timp, acest lucru poate avea un efect negativ asupra echilibrului vitaminic și mineral.
Ceaiul negru are proprietăți antiinflamatorii?
Ceaiul negru are proprietăți antiinflamatorii?
Datorită fermentării, ceaiul negru conține teaflavine. Aceste substanțe vegetale secundare aparțin grupului polifenolilor și sunt responsabile, printre altele, de culoarea roșu-portocalie tipică a ceaiului negru.
Capătul listei