Linte
De ce ar trebui să consumați mai multă linte și fasole
Lintea și fasolea sunt adevărate superalimente, deoarece leguminoasele colorate vă ajută să slăbiți, sunt ușor de gătit și ne oferă o mulțime de proteine vegetale, vitamine importante, minerale și multe altele.
Bogate în vitamine
Cu un conținut ridicat de carbohidrați, atât lintea, cât și fasolea sunt adevărate alimente sățioase: în funcție de tip, lintea și fasolea au în jur de 300 de kilocalorii și aproximativ 2 g de grăsime la o cantitate de aproximativ 100 g. Ambele tipuri de leguminoase se numără printre alimentele cele mai bogate în proteine și, în combinație cu orezul sau cerealele, furnizează toți aminoacizii importanți. De aceea sunt și înlocuitorul ideal al cărnii și indispensabile mai ales în dietele vegetariene și vegane. În plus, ele sunt o sursă bună de numeroase vitamine importante. În timp ce lintea furnizează vitaminele B, vitaminele A și E, precum și acid folic și niacină, fasolea conține vitaminele C și B, precum și acid folic. În plus, lintea și fasolea conțin minerale și oligoelemente, cum ar fi fier, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, mangan, seleniu și zinc.
Senzație de sațietate de lungă durată datorită lintei și fasolei
Lintea, ca și fasolea, are puține calorii. De asemenea, au un indice glicemic scăzut (GLYX) datorită cantității de fibre pe care ambele le conțin. Acest lucru înseamnă că nivelul de zahăr din sânge crește mai lent după consum și, astfel, se eliberează o cantitate mică de insulină, care poate regla glicemia. Fasolea și lintea pot susține în plus digestia și oferă o senzație de sațietate de lungă durată.
Ajutor pentru sănătate
Lintea conține compuși vegetali secundari, așa-numiții polifenoli, care au efecte antioxidante, antiinflamatorii și de reglare a tensiunii arteriale și pot astfel susține în mod pozitiv sistemul cardiovascular. Vitaminele B și magneziul pot contribui, de asemenea, la un sistem nervos bun și la o circulație sangvină sănătoasă. Antioxidanții din fasole pot avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular și, eventual, un efect de prevenire a cancerului (de colon).
Gătirea corectă a lintei și a fasolei
Spre deosebire de alte leguminoase, lintea nu trebuie neapărat să fie înmuiată în apă înainte de a fi gătită. Prepararea este simplă și rapidă:
- Înainte de a fi gătite, acestea trebuie clătite cu apă rece.
- Timpul de gătire pentru lintea înmuiată este de 20-25 de minute, în funcție de soi și de fermitatea dorită, în cazul în care lintea nu este înmuiată în prealabil, ea trebuie gătită minim 30 de minute.
- Nu trebuie să condimentați lintea decât după ce a fost înmuiată și gătită.
Fasolea trebuie să fie gătită în orice caz, deoarece conține o substanță toxică atunci când este crudă. Când le preparați, trebuie să țineți cont de următoarele aspecte:
- Fasolea uscată trebuie să se înmoaie peste noapte în apă rece înainte de a fi gătită.
- În funcție de soi, fasolea trebuie să fie gătită între 10 și 15 minute.
Fie că este vorba de linte roșie, linte Beluga, fasole roșie sau fasole verde - toate pot fi preparate într-o varietate de moduri, de exemplu ca supă, în salată și ca dal sau curry. Încercați rețete delicioase și descoperiți selecția de linte și fasole în magazinul online dm.