Sare și piper
Condimentele clasice: sare și piper
Sarea și piperul sunt printre cele mai populare condimente și nicio bucătărie nu poate fi imaginată fără ele. Combinația unică a devenit o parte integrantă a nutriției noastre zilnice. În magazinul online dm veți găsi:
- Sare cristalină
- Sare de Himalaya
- Sare de mare
- Săruri cu condimente și ierburi aromatice
- Sare iodată
- Piper
Istoria sării și a piperului
Sarea și piperul au jucat un rol important în istoria omenirii. Ele au stimulat comerțul internațional pe distanțe lungi și au ajutat unele orașe să se îmbogățească. Deoarece extracția sării era foarte costisitoare, sarea a fost întotdeauna considerată o marfă scumpă.
Planta de piper este originară din India. În epoca romană, când condimentele erau încă folosite ca medicament, piperul s-a bucurat, de asemenea, de o mare popularitate și s-a răspândit în întreaga lume. În Evul Mediu, însă, a căzut în dizgrație, deoarece era folosit pentru a masca mirosul și gustul neplăcut al alimentelor care nu puteau fi conservate. Își datorează statutul actual regelui Ludovic al XIV-lea, datorită pasiunii acestuia pentru condimentul înțepător, bucătăria franceză s-a dezvoltat din ce în ce mai mult în jurul asocierii dintre sare și piper. Popularitatea sa continuă până în prezent.
De ce este sarea sănătoasă?
"Omul poate trăi fără aur, dar nu și fără sare", spunea savantul roman Cassiodorus. Sarea este vitală pentru noi, oamenii. Clorura de sodiu pe care o conține este importantă pentru excitabilitatea nervilor și a mușchilor, pentru inimă și pentru echilibrul hidric al celulelor și al organelor. În plus, ca mineral, poate avea un efect de susținere asupra structurii osoase și a digestiei. Un vârf de cuțit de sare este inclus în aproape toate rețetele, deoarece sarea poate spori sau inhiba aroma alimentelor atunci când este dozată corespunzător. Cu toate acestea, sarea trebuie savurată cu moderație, deoarece un consum prea mare de sare poate fi dăunător pentru sănătate.
De ce avem nevoie de sare iodată?
Pe lângă tipurile de sare clasice, pure, cum ar fi sarea de mare sau sarea cristalină, există și săruri îmbogățite cu aditivi. Printre acestea se numără cunoscuta sare iodată, la care se adaugă ulterior iodat de sodiu sau de potasiu. Aceasta nu are nici un aspect și nici un gust diferit de sarea de masă convențională. Așadar, de ce are sens să cumpărați sare iodată?
Iodul este un oligoelement care îndeplinește funcții importante în organism, în special în ceea ce privește metabolismul. Glanda tiroidă, în special, depinde de iod pentru a funcționa corect și pentru a produce hormoni tiroidieni. O deficiență de iod, care se datorează în principal solurilor sau produselor agricole sărace în iod și consumului redus de pește marin, poate duce la o mărire a glandei tiroide, numită și gușă. Țările fără ieșire la mare fac parte adesea din așa-numitele zone cu deficit de iod. Așadar, utilizarea sării iodate pentru gătit și condimente poate ajuta la prevenirea deficienței de iod în astfel de zone.
Negru, roșu, verde - soiurile de piper
Există o gamă largă de varietăți de piper, care pot diferi prin aromă, iuțeală și gust. Iată o scurtă prezentare a soiurilor importante:
- Piperul negru este cel mai universal dintre boabele de piper și convinge printr-o aromă intensă, picantă. Se potrivește foarte bine cu sosuri închise la culoare și preparate din carne roșie. Piperul Tellicherry este considerat o delicatesă.
- Piperul verde este un pic mai fin și mai blând decât celelalte soiuri și are o notă fructată. Acest piper se potrivește foarte bine pentru sosuri cremoase, marinade și dressinguri și pentru asezonarea preparatelor din carne de pește și carne de păsăre de curte.
- Piperul alb este caracterizat de o iuțeală puternică. Poate fi folosit pentru a rafina sosurile ușoare, preparatele din cartofi și cărnurile ușoare.
- Piperul roșu combină iuțeala piperului cu un gust fin și dulceag. Acest soi conferă o aromă unică cărnii și peștelui prăjit, precum și salatelor de fructe.
De ce este sănătos piperul?
Piperul verde, roșu, alb sau negru se diferențiază prin gradul de coacere a boabelor plantei de piper și prin gust. În general, se spune că piperul are un efect vindecător:
- Piperul poate reduce indigestia și flatulența.
- Piperul poate avea un efect antiinflamator.
- Piperul vă poate încălzi din interior.
- Piperul poate reduce febra.
- Piperul îmbunătățește digestibilitatea alimentelor grele.
Piperina, care conferă boabei de piper picantul său inconfundabil, este principala responsabilă pentru aceste efecte pozitive.
Doriți să adăugați condimentul potrivit mâncărurilor dumneavoastră? Atunci alegeți din gama de săruri și piper de calitate bio, din magazinul online dm și folosiți-le pentru a vă face propria sare cu flori și ierburi aromatice, de exemplu.