Uleiuri și tincturi din plante medicinale
Plantele medicinale au proprietăți terapeutice și sunt folosite pentru a prepara uleiuri esențiale și tincturi prețioase.
Uleiuri esențiale și tincturi din plante preparate în casă
Datorită concentrației ridicate de ingrediente active, ierburile sălbatice și medicinale sunt extrem de valoroase - nu numai în nutriție, ci și în îngrijire. Iar pentru a vă putea bucura de toate aceste ingrediente active, puteți prepara acasă uleiuri esențiale din aceste plante. Nu este deloc dificil! Dar ce ierburi ar trebui să folosiți?
Înainte de toate trebuie să vă gândiți cu ce scop veți folosi uleiul ulterior. Dacă doriți să obțineți un ulei hrănitor, pentru îngrijirea pielii, cele mai indicate plante sunt trandafirul, menta, ace de molid sau rozmarinul, de exemplu. În schimb, dacă doriți ceva liniștitor, mușețelul sau lavanda sunt cele mai potrivite.
Preparați uleiuri din plante pentru corp și ten
Aveți nevoie de:
- Ulei natural presat la rece (de exemplu, ulei de migdale, jojoba sau măsline)
- Ierburi sălbatice proaspăt culese, după bunul plac
- Recipiente pentru păstrare și conservare (sticluțe sau borcănele)
Mod de preparare:
1. Culegeți ierburile sălbatice dorite sau recoltați-le din grădina proprie.
2. Spălați și curățați plantele, apoi tocați-le mărunt și puneți-le într-un borcan de sticlă igienizat, steril și sigilabil, până la jumătate.
3. Turnați apoi uleiul dorit, până se umple borcanul.
4. Lăsați amestecul de plante-ulei să stea într-un loc întunecat timp de patru, până la cinci săptămâni.
5. Se agită o dată pe zi, astfel încât ingredientele active să se dizolve mai repede și să pătrundă în ulei.
6. După ce a trecut perioada de macerare, turnați uleiul obținut printr-o sită, într-o sticlă curată sigilabilă.
Sfat: Uleiul de plante preparat în casă poate fi folosit, în multe feluri, chiar și în bucătărie.
Însă, în loc să folosiți uleiuri de îngrijire, folosiți uleiuri ideale pentru gătit: ulei de rapiță, din germeni de porumb sau de floarea-soarelui. La urma urmei, gustul este cel mai important, iar ierburile alese să dezvolte o aromă deplină. Printre cele mai aromate plante folosite în bucătărie amintim rozmarinul, cimbrul sau lamâița. În funcție de dorințele dumneavoastră, puteți adăuga ingrediente picante, cum ar fi usturoi, chili sau lămâi.
Preparați tincturi din plante medicinale
Tincturile reprezintă extracte din plante macerate cu alcool. Modul de preparare este același ca în cazul uleiurilor din plante - dar în loc de ulei, utilizați un alcool de cel puțin 40%. Astfel de extracte din plante pot fi păstrate aproximativ un an.
Tincturile din plante sunt utilizate în principal în exterior. Pentru a face acest lucru, acestea sunt diluate cu puțină apă sau prelucrate în creme, de exemplu. Dacă folosiți un alcool comestibil, tinctura poate fi consumată sub formă de picături, pentru diferite afecțiuni.
Capătul listei