Sterilizarea borcanelor pentru gemuri, compoturi și altele
Cine își prepară gemuri, compoturi și alte delicatese, își dorește să păstreze fructele și legumele cât mai mult timp. De aceea, este esențial să sterilizați borcanele în care doriți să turnați bunătățile dulci și sărate, astfel încât germenii sau bacteriile să nu strice conținutul delicios. Există câteva metode simple pentru a steriliza borcanele în mod eficient.

dm drogerie markt
Durata lecturii 6 min.
•
10.04.2025

Patru din cele mai bune metode de sterilizare a borcanelor
Cine nu-l iubește? Compotul preparat acasă, gelatina dulce sau gemul fructat! Pentru ca aceste delicii conservate să rămână cât mai mult timp comestibile și să nu mucegăiască, este esențial să ne asigurăm că borcanele sunt sterile înainte de a le umple cu gemuri și altele. Indiferent dacă sunt borcane noi sau reciclate, este important să fie curate. Am adunat patru din cele mai bune metode pentru a steriliza borcanele:
1. Sterilizarea borcanelor cu apă fierbinte
Cu apă clocotită, toate tipurile de borcane pot fi sterilizate rapid și ușor. Iată cum se face:
- Puneți apă într-o oală și aduceți-o la fierbere.
- Introduceți borcanele și capacele separat, asigurându-vă că sunt complet acoperite cu apă. Lăsați-le în apă clocotită timp de zece minute.
- Scurgeți apa din oală. Scoateți borcanele sterilizate cu un prosop curat, lăsându-le cu gura în jos pe un prosop întins pe masa de lucru pentru a se scurge.
- Umpleți borcanele încă fierbinți cu gemul și închideți-le cu capacele umede. Astfel, conținutul va fi sterilizat din nou, iar aburul va ajuta la sigilarea perfectă a borcanelor.
2. Sterilizarea borcanelor în cuptor
Recomandarea noastră: în special pentru borcanele foarte mari sau înalte, cuptorul este o opțiune excelentă pentru sterilizare. Iată cum se procedează:
- Preîncălziți cuptorul la 120-130 de grade.
- Fierbeți apă în fierbător. Apoi, clătiți borcanele cu apa fierbinte și uscați-le bine, de exemplu, în chiuvetă.
- Așezați borcanele în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 15 minute.
- Atenție: Capacele nu trebuie puse în cuptor! Acestea trebuie sterilizate separat într-o oală cu apă clocotită.
- Scoateți borcanele sterilizate cu un prosop curat, o mănușă de bucătărie sau un alt instrument.
- Umpleți borcanele încă fierbinți cu gem și închideți-le bine cu un capac.
3. Sterilizarea borcanelor în microunde
Da, borcanele pot fi sterilizate și în microunde – și destul de rapid! Această metodă este perfectă pentru borcanele mai mici. Iată pașii:
- Umpleți borcanul care trebuie sterilizat cu apă și introduceți-l în microunde.
- Setați microundele la 600 de wați, porniți și aduceți apa la fierbere. Odată ce apa începe să fiarbă, lăsați microundele să funcționeze încă 60 de secunde.
- Lăsați borcanul să se răcească – atenție, va fi foarte fierbinte! – și scoateți-l cu o mănușă de bucătărie, mănuși de protecție sau un prosop.
- Umpleți borcanul sterilizat și cald cu gem, compot sau gelatină și închideți-l bine cu un capac.
Atenție: capacele din metal nu trebuie introduse în microunde! Acestea trebuie sterilizate separat într-o oală cu apă clocotită (vedeți mai sus).
4. Sterilizarea borcanelor în mașina de spălat vase
Sterilizarea borcanelor în mașina de spălat vase este o opțiune excelentă atunci când doriți să sterilizați o cantitate mare de borcane simultan. Această metodă consumă relativ multă energie și apă, așa că nu ar fi rentabilă pentru câteva borcane. În această metodă, borcanele trebuie să treacă printr-un ciclu de spălare la cea mai fierbinte temperatură. De asemenea, nu trebuie să existe alte vase în mașina de spălat, iar aceasta trebuie să fie foarte curată, pentru a nu permite contaminarea borcanelor. Recomandare: curățați mașina de spălat vase cu un produs de igienizare înainte de utilizare. Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, metoda mașinii de spălat vase este ideală pentru sterilizarea borcanelor!
- Așezați borcanele și capacele în mașina de spălat vase.
- Alegeți cel mai fierbinte program al mașinii de spălat vase și lăsați-l să funcționeze fără tablete de spălat vase sau alte produse de curățare.
- Scoateți borcanele sterilizate imediat după terminarea programului – eventual cu ajutorul unui prosop sau cârpe.
- Umpleți-le cu gem și închideți-le imediat cu capac.
Sfaturi și trucuri pentru sterilizarea borcanelor și conservare
Pentru a vă asigura că sterilizarea borcanelor a fost un succes și că gemurile și alte preparate conservate se păstrează cât mai mult timp, am adunat câteva sfaturi și trucuri profesionale pentru când vă apucați de conservat acasă:
- Toate borcanele trebuie să fie fierbinți: indiferent de metoda de sterilizare aleasă, căldura joacă un rol central. Asigurați-vă că nu atingeți borcanele sterilizate cu mâinile goale, ci folosiți un prosop, o mănușă de bucătărie sau un alt instrument.
- Numai din exterior: în general, borcanele și capacele deja sterilizate trebuie să fie manipulate doar din exterior. În caz contrar, pot pătrunde germeni noi în interiorul borcanului și pot strica conținutul.
- Curățenia este esențială: așa cum este important să păstrăm curățenia în bucătărie, la conservarea gemurilor și altor preparate trebuie să fim atenți la igienă. Folosiți doar prosoape sau cârpe proaspăt spălate ca unelte, pentru a evita introducerea germenilor în borcane.
- Capac pe borcan și întors cu gura în jos: umpleți borcanele imediat după sterilizare cu preparatul conservat. Înșurubați-le imediat cu capacul umed și întoarceți-le cu gura în jos timp de câteva minute: astfel se va crea un vid în borcan – iar bunătățile vor rezista mai mult timp!
Produse care au legătură cu articolul
- Marcă: Denkmit; Numele produsului: Tablete de curățare a mașinii de spălat vase, 4 buc; Preț: 11,45 lei; Preț de bază: 0,08 Kg (143,13 lei pe 1 Kg); Grafică Marcă dm; 4,694 din 5 stele la 108 evaluări; Avertisment de pericol: iritant.; Disponibilitate: Status verde Livrabil, Status gri selectare magazin dm11,45 lei0,08 Kg (143,13 lei pe 1 Kg)Livrabil
Capătul listei