Reciclare în loc de risipă
Cu aceste trei idei ecologice, risipa de alimente este de domeniul trecutului.

dm drogerie markt
Durata lecturii 3 min.
•
06.09.2023

Alimentele nu numai că ne satură, dar contribuie în mod semnificativ și la bunăstarea noastră. Deși sunt mult prea prețioase pentru a fi aruncate, 1,3 miliarde de tone de alimente ajung la gunoi în fiecare an, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul alimentelor produse la nivel mondial! Aceasta include resturile alimentare din gospodăriile private, precum și "pierderile" de-a lungul lanțului valoric. Nu este surprinzător faptul că această practică este extrem de dăunătoare pentru climă. La urma urmei, fiecare produs alimentar are propria sa istorie. De la câmp până în farfurie, producția, ambalarea, transportul și consumul de alimente produc o cantitate enormă de gaze cu efect de seră. În propria bucătărie, puteți lupta împotriva risipei de resurse cu aceste idei ecologice inteligente:
Ideea 1: Pesto vă face fericiți
Unde să punem verdețurile de la morcovi? Nu în deșeurile organice, ci în blender! Pasate cu usturoi, parmezan, migdale sau caju, puțină sare și câteva linguri de ulei de măsline extravirgin, tulpinile verzi creează un pesto gustos. Regula este: cu cât sunt mai proaspete verdețurile, cu atât mai blând și mai plăcut este gustul, care, de altfel, amintește nu numai de morcovi, ci și de țelină și spanac. Este important să folosiți legume organice pentru a evita reziduurile de pesticide. Felul de mâncare rapid este gata, plin de vitamine și calciu, și dă un exemplu împotriva risipei de alimente.
Capătul listei
Ideea 2: Rezistă mai mult decât se preconizează
În Romînia, o cantitate foarte mare de alimente ajung zilnic la gunoi. Dar ce pot face consumatorii individuali pentru a preveni risipa de alimente? Mai presus de toate, este important să știm că propriul frigider și cămară nu trebuie să fie întotdeauna pline până la refuz. Chiar și datele de valabilitate nu sunt aceleași cu datele de expirare pentru multe produse - aici puteți avea încredere adesea în propriile simțuri. Sunt deosebit de expuse riscului de deteriorare: conținutul cutiilor de conserve deschise sau al fructelor și legumelor tăiate. Pentru a asigura aici o durată de depozitare mai lungă, sunt potrivite, de exemplu, capacele din silicon. Acest ajutor practic de bucătărie poate fi spălat în mașina de spălat vase după utilizare și reutilizat. De asemenea, sunt populare: cutiile de sticlă pentru păstrarea prospețimii sau șervețelele din ceară de albine reutilizabile.
Ideea 3: Resurse salvate, totul este bine
Nu risipei de resurse, da pentru mai multă protecție a climei! În acest scop, nu trebuie să se acorde atenție doar la depozitarea corectă a alimentelor, ci merită să se ajungă și la produse care "salvează" în mod conștient alimentele. Unele branduri de alimente salvează tone de legume proaspete de la aruncarea la gunoi, chiar dacă acestea ar fi încă în stare perfectă. Legumele se transormă în supe, creme tartinabile și sosuri delicioase.
Capătul listei