Alimente interzise în timpul sarcinii
Pentru femeile însărcinate, anumite alimente ar trebui consumate literalmente cu precauție. Unele alimente conțin ingrediente problematice care pot ajunge la copilul nenăscut prin placentă. Altele prezintă riscul de a fi potențial contaminate cu agenți patogeni. Aici veți găsi o prezentare generală a alimentelorinterzise în timpul sarcinii și alte date nutriționale importante.

dm drogerie markt
Durata lecturii 7 min.
•
13.03.2025

Ce alimente sunt „interzise”?
Dezvoltarea copilului în uter necesită energie și este o provocare pentru sistemul imunitar: Acesta este mai susceptibil la infecții, viruși și bacterii în timpul sarcinii. Desigur, nu toate produsele enumerate mai jos sunt contaminate în mod generalizat, dar probabilitatea este mai mare decât în cazul alternativelor „sigure”. Dacă evitați anumite alimente critice atunci când vă alegeți mâncarea, puteți reduce riscul. Dar care sunt alimentele tabu pentru femeile însărcinate?
- alcoolul
- cofeina
- lemnul dulce
- fructe și legume nespălate
- alimente crude prepreparate și salate preambalate
- produse „crude”: carne crudă, produse lactate crude, pește crud sau afumat la rece, ouă crude și mâncăruri cu ouă crude
Urmează o listă detaliată cu exemple de alimente interzise în timpul sarcinii.
Riscurile alimentelor crude pentru femeile însărcinate
Fructele preambalate (și, prin urmare, posibil contaminate), legumele și salatele gata preparate pot conține, de asemenea, germeni, la fel ca produsele animale crude. Este posibil să ingerați salmonella, toxoplasma și listeria cu astfel de alimente.
Listerioza
Listeria sunt bacterii care pot fi transmise prin alimente crude sau insuficient gătite. Agenții patogeni ajung și la copil prin placentă sau prin canalul de naștere. O infecție poate provoca nașteri premature și avorturi spontane sau boli la nou-născut (cum ar fi pneumonie sau meningită). Alimentele critice - în plus față de cele deja menționate în lista de mai sus - sunt
- mâncăruri gătite negătite sau insuficient gătite
- peștele crud, insuficient preparat, sărat, afumat sau murat
- laptele mucegăit, acru și brânza roșie
- salate sau sandvișuri preambalate (igiena nu poate fi verificată)
- pateuri (inclusiv produse vegetariene)
Toxoplasmoza
Toxoplasmoza este o boală infecțioasă care se transmite în principal prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită, de produse lactate crude obținute din lapte de capră și de oaie sau de fructe și legume contaminate, nespălate. (Pentru exhaustivitate: fecalele de pisică sunt, de asemenea, o posibilă cale de transmitere). Toxoplasmoza poate crește riscul de malformații, nașteri de copii morți și avorturi spontane la copiii nenăscuți.
Bine de știut: dacă ați contractat deja toxoplasmoza (care este destul de inofensivă pentru femeile care nu sunt însărcinate) înainte de a rămâne însărcinată, ar trebui să fi dezvoltat anticorpi pentru a vă apăra împotriva re-infecției. Un test de toxoplasmoză la începutul sarcinii va oferi dovada acestui lucru.
Salmonela
Aceste bacterii sunt transmise prin alimente infectate, în principal produse de origine animală. Deși infecția nu se transmite la copil, boala mamei poate duce la malnutriție la nou-născut și chiar la naștere prematură sau avort spontan. Riscul de apariție a salmonellei provine în principal din carnea crudă sau insuficient gătită (în special carnea de pasăre), ouăle crude sau insuficient gătite și produsele care le conțin, cum ar fi produsele de patiserie (zabaglione, tiramisu, mousse de ciocolată, maioneză sau înghețată).
Alimente interzise în timpul sarcinii
Prin urmare, principiul general pentru dieta dumneavoastră în timpul sarcinii este următorul: nu mâncați nimic crud, insuficient gătit sau prăjit (cum ar fi friptura „medium sau rare”) sau care ar putea fi contaminat de murdărie. Toate alimentele trebuie să fie bine încălzite, gătite și, bineînțeles, spălate cu grijă.
Produse din carne
Carnea este o parte importantă a dietei datorită conținutului său de fier. Ca regulă generală, toată carnea trebuie să fie încălzită la peste 70°C timp de cel puțin două minute. Acest lucru este valabil și pentru procesul de producție a cârnaților. Carnea uscată la aer sau afumată este, de asemenea, considerată „crudă”, chiar dacă riscul de transmitere a agenților patogeni este foarte scăzut (dar nu imposibil). Alimentele interzise din categoria „carne” în timpul sarcinii sunt
- carne crudă sau insuficient gătită: carne tocată, carne mărunțită, tartare, carpaccio
- cârnați cruzi: cârnați, salam.
- carne maturată (crudă): carne afumată, Pădurea Neagră, șuncă Parma și Serrano, șuncă rulată, cu nuci și somon, afumată și bacon, carne afumată.
Bine de știut: Femeile însărcinate ar trebui să evite și organele comestibile, în special ficatul și pateul de ficat. Conținutul foarte ridicat de vitamina A este problematic și ar putea duce la o supradoză la copil.
Brânza
Datorită conținutului său ridicat de calciu și
- Brânzeturi moi cu pată roșie: Limburger, Munster, Romadur, Esrom, Schlierbacher Schlosskäse, Quargeln
- Brânzeturi cu lapte acru: Tyrolean grey cheese, Steirerkäs, Vorarlberger Sauerkäs, Zieger, Spitz și Stangenkäse
- Brânză cu mucegai: Gorgonzola, Roquefort, Brie, Camembert, Stilton, Romano și multe alte soiuri
- Brânză murată și cremă de brânză: feta, brânză de vaci, mozzarella, ricotta
- Brânză rasă gata preparată
Peștele
Peștele este important în dietă datorită acizilor grași omega-3 și micronutrienților precum vitamina D, zinc și iod pe care îi conține. Se recomandă în special peștele de mare gras, precum heringul, macroul și somonul. Cu toate acestea, peștele trebuie să fie bine gătit. La fel ca laptele crud, peștele insuficient gătit prezintă riscul de infectare cu listerioză. Prin urmare, trebuie să evitați următoarele în timpul sarcinii
- peștele crud, cum ar fi sushi sau sashimi,
- fructe de mare crude precum stridii, creveți, creveți și caviar,
- numai pește afumat și murat sau sărat, de exemplu somon afumat, anghilă sau păstrăv, Schillerlocken, rollmops, matjes, hering Bismarck sau ruși.
Dulciuri
Multe produse de patiserie și deserturi sunt preparate cu ou crud. Umpluturile de prăjituri, tiramisu și altele asemănătoare prezintă, prin urmare, un risc potențial de salmonella. Este mai bine să evitați astfel de preparate și să alegeți o alternativă dacă aveți poftă de dulciuri. Cu toate acestea, evitați lemnul dulce: chiar și cantități mici din acesta fac placenta permeabilă la cortizol, un hormon al stresului. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de cortizol la copil după naștere.
Bine de știut: Cafeaua și băuturile cofeinizate (băuturi energizante, ceai mate) au, de asemenea, un efect asupra bebelușului prin intermediul placentei și pot crește ritmul cardiac al acestuia.
Cu o igienă a bucătăriei consecventă și o selecție atentă a alimentelor, puteți evita alimentele interzise în timpul sarcinii. La dm veți găsi o gamă largă de produse sigure pentru dieta dumneavoastră.
Întrebări frecvente privind alimentele interzise
Ce alimente ar trebui să evit în timpul sarcinii?
Ce alimente ar trebui să evit în timpul sarcinii?
Din cauza riscului dat de infectare cu toxoplasmoză, listerioză sau salmonella, femeile însărcinate ar trebui să evite produsele de origine animală care sunt consumate crude sau prelucrate sau care nu sunt încălzite complet în timpul preparării. Femeile însărcinate nu trebuie să consume carne sau pește crud, afumat sau uscat la aer, brânză din lapte crud sau ouă crude. În plus, nu este recomandat consumul de cofeină și lemn dulce.
Ce trebuie să luați în considerare în primele trei luni de sarcină?
Ce trebuie să luați în considerare în primele trei luni de sarcină?
În primele trei luni de sarcină, este indicat să luați acid folic ca supliment alimentar (aproximativ 800 de micrograme pe zi). Vitamina este importantă pentru diviziunea și formarea de noi celule, astfel încât cerința este crescută în timpul sarcinii, dar este dificil de acoperit cu alimente.
Produse potrivite pentru acest articol
Capătul listei