Navigare principalăNavigare printre categoriiConținut principal

Rețete la grătar: preparate delicioase pentru vegetarieni 

Gătitul fără carne este un subiect tabu pentru mulți. Grătarul are atât de multe de oferit pe lângă clasicele fripturi, cotlete și aripioare de pui! Grătarul vegetarian poate fi cu adevărat interesant. Mai ales cu rețete creative din cartea de bucate a lui Paul Ivic „Bucătărie de vară vegetariană”, publicată de Brandstätter. Melanzani la grătar, tofu în frunze de banană și burgerul cu ciuperci uriașe aduc o mulțime de varietăți pe grătarul dumneavoastră. Încercați-le și bucurați-vă de gustul interesant! 

Rețete delicioase pentru vegetarieni

Rețete pentru vegetarieni

Tofu în frunze de banană 

Ingrediente pentru 3-4 persoane: 

  • 1 praz de vară 

  • 1 morcov 

  • 1 ardei gras 

  • 1 țelină 

  • 150 g păstăi de mazăre dulce 

  • 1 ceapă roșie 

  • 4 linguri de ulei de susan 

  • 2 lingurițe ulei de semințe de struguri 

  • Sucul de la o limă 

  • 8 linguri de sos de soia 

  • 1 lingură semințe de coriandru 

  • 1 lingură de miere 

  • 1 cățel de usturoi 

  • 1 felie de ghimbir 

  • 1 frunză de tei de kaffir 

  • 250 g tofu 

  • Câteva frunze de banană (disponibile în magazine cu specific asiatic) 

Mod de preparare: 

1. Decojiți legumele și tăiați-le în fâșii fine. Prăjiți semințele de coriandru, zdrobiți cățelul de usturoi. Amestecați uleiul de susan, uleiul de semințe de struguri, sucul de lime și sosul de soia într-un bol. Adăugați semințele de coriandru. Adăugați mierea, usturoiul, ghimbirul, frunzele de tei și legumele. 

2. Tăiați tofu-ul în felii de 2 cm și lăsați-l să se rumenească timp de 3-5 ore. 

3. Tăiați generos frunzele de banană în forme dreptunghiulare (25 x 15 cm) și încălziți-le puțin într-o tigaie. Acest lucru face ca frunzele să fie mai elastice. 

4. Întindeți marinata de legume pe frunze, așezați tofu deasupra și finalizați cu gătitul legumelor. Înfășurați frunzele de banane o dată și legați-le cu fire rezistente la foc. Gătiți câteva minute pe ambele părți ale grătarului. 

tofu

Mini burgeri la grătar cu ciuperci uriașe 

Ingrediente pentru 8 mini-burgeri 

Pentru chiflă: 

  • 250 g făină (tip 405) 

  • 5 g de zahăr 

  • 5 g sare 

  • 1 lingură de drojdie proaspătă (alternativ ½ pachet drojdie uscată) 

  • 150 ml apă (35 °) 

  • 1 ou 

  • 2 linguri de semințe de susan 

  • Făină pentru masa de lucru  

Pentru marinată: 

  • 1 legătură mică de pătrunjel 

  • 1 cățel de usturoi 

  • 1 ardei iute mic 

  • 4 linguri de ulei de măsline 

  • Sare de mare grunjoasă 

  • 1 vârf de cuțit de boia dulce 

De asemenea: 

  • 4 ciuperci uriașe (ciuperci porcini, ciuperci de plante) 

  • 250 ml sos de roșii 

  • 8 felii de roșii 

  • 8 felii de castraveți 

  • 4 felii de brânză cheddar maturată 

Mod de preparare: 

1. Amestecați făina, zahărul, sarea, drojdia și apa la temperatura camerei pentru aluat, într-un mixer, până obțineți un aluat neted. Acoperiți și lăsați să crească timp de 1 oră într-un loc cald. 

2. Preîncălziți cuptorul la 210 ° C. Bateți oul. Înjumătățiți aluatul și formați 8 bile pe o suprafață de lucru acoperită cu făină. Întindeți aluatul și lăsați-l acoperit încă 20 de minute. Ungeți-l cu ou și presărați susan deasupra. Coaceți la cuptorul încins timp de 7-10 minute. Lăsați să se răcească pe grilajul cuptorului. Pentru marinată, tocați pătrunjelul și usturoiul, tăiați ardeii în inele fine. Amestecați toate ingredientele și puneți-o deoparte. 

3. Spălați ciupercile, curățați-le și tăiați-le în felii de 1 cm. Presărați cu marinata și lăsați-le la marinat 10 minute. Amestecați marinata și ciupercile cu atenție înainte de a le pune pe grătar, fără a rupe feliile de ciuperci. Coaceți-le direct pe grătar sau pe o folie de aluminiu. 

4. Înjumătățiți feliile de pâine și prăjiți-le pe grătar până când devin ușor crocante. Întindeți o lingură de sos de roșii pe fiecare felie, așezați deasupra 1 felie de roșii, 1 felie de castraveți, 2-3 felii de ciuperci și ½ felie de brânză. Puneți cealaltă jumătate de chiflă deasupra, iar burger-ul este gata! Se servește cu sos suplimentar de roșii, după dorință. 

burger

Ciabatta cu vinete la grătar (melanzani) 

  • 1 ardei roșu 

  • 1 ceapă roșie 

  • 7 lingurițe

  • 1 roșie 

  • Sare de mare 

  • Piper proaspăt râșnit 

  • 2 lingurițe de zahăr brun 

  • 3 bucăți 

  • 2 linguri de oțet balsamic 

  • 250 g melanzani 

  • Faină 

  • 600 g mozzarella de bivoliță 

  • 2 ciabatta mică 

  • Ceapă rosie tocată mărunt pentru garnitură 

  • Chervil pentru garnitură 

Mod de preparare: 

1. Curățați și tăiați ardeii în patru bucăți. Înjumătățiți ceapa. Tăiați ambele în fâșii subțiri. Încingeți legumele cu 3 linguri de ulei, timp de 5 minute. Tăiați în sferturi roșia și adăugați-o peste ardei, alături de 100 ml apă. Condimentați cu sare, piper și zahăr după gust. Gătiți timp de 20 de minute. Adăugați apoi caperele și oțetul. Zdrobiți totul într-un blender, până obțineți un piure și lăsați să se răcească. 

2. Tăiați melanzaniul în felii subțiri. Adăugați sare și lăsați să se scurgă timp de 30 de minute, pe un grilaj (alternativ pe hârtie). După ce feliile s-au scurs bine, se adaugă puțină făină, se stropește cu uleiul de măsline rămas, până când va căpăta o culoare frumoasă. 

3. Tăiați mozzarella în felii, precum și câteva frunze de busuioc. Înjumătățiți ciabatta pe lungime și prăjiți pe grătar timp de 2-3 minute. 

4. Întindeți crema de ardei peste jumătățile de ciabatta și puneți deasupra mozzarella, vinetele la grătar, ceapa și chervilul. 

ciabatta

Produse de top

Capătul listei

Categorii de produse potrivite