Navigare principalăNavigare printre categoriiConținut principal

Probioticele

Probioticele sunt pe buzele tuturor. Dar ce sunt probioticele, de fapt? Și ce efect au ele asupra intestinului și asupra sistemului imunitar? Pot ele cu adevărat întări sistemul digestiv? Informați-vă aici despre alimentele cu „bacterii minune”.

dm drogerie markt

Durata lecturii 5 min.

04.09.2025

Cuvântul cheie principal: ridichi Persoană taie ridichi roșii pe un tocător de lemn

Ce sunt probioticele?

Prin probiotice se înțeleg produse care conțin culturi bacteriene. Alimentelor probiotice li se adaugă microorganisme precum bacteriile lactice, bifidobacteriile sau anumite drojdii. Deoarece aceste microorganisme viabile nu sunt descompuse de acidul gastric, ele ajung intacte în intestin. Acolo, se presupune că au un efect pozitiv asupra florei intestinale. Termenul „probiotice” provine, de altfel, din cuvântul latin „pro” (în română „pentru”) și din cuvântul grecesc „bios” (în română „viață”).

Nu există însă dovezi științifice că alimentele probiotice sau suplimentele alimentare sunt benefice pentru sănătate. Din acest motiv, producătorii unor astfel de alimente nu au voie să facă publicitate cu afirmații despre efecte pozitive asupra sănătății. Singura excepție o reprezintă trei tulpini de bacterii lactice, pentru care există efecte pozitive dovedite asupra florei intestinale.

Important: Producătorii de alimente cu probiotice adăugate nu mai au voie să facă publicitate în cadrul UE cu efecte benefice asupra sănătății ale produselor lor. Doar afirmația „susține digestia lactozei” este permisă.

Ce alimente conțin cele mai multe probiotice?

Multe alimente conțin probiotice în mod natural: bacteriile lactice sunt, de exemplu, o componentă a produselor lactate precum chefirul, iaurtul sau laptele bătut. Produsele lactate

care au fost încălzite (pasteurizate), în schimb, nu mai conțin probiotice.

Alimentele de mai jos sunt bogate în probiotice:

  • Produse lactate acide precum iaurtul, chefirul, ayranul, laptele prins sau laptele bătut
  • Legume fermentate preparate acasă, precum varza murată, kimchi sau castraveții murați
  • Produse de patiserie cu maia, precum pâinea, chiflele, prăjiturile sau pizza
  • Brânzeturi tari maturate lent, precum Parmezanul, Gruyère sau Cheddar
  • Produse fermentate din soia precum Miso sau Tempeh

Efectul probioticelor

În ciuda lipsei de dovezi științifice privind efectul probioticelor, renumitelor microorganisme li se atribuie proprietăți benefice pentru sănătate. Acestea includ, de exemplu, următoarele:

  • Probioticele pot contribui, posibil, la întărirea funcției de barieră naturală a florei intestinale. Astfel, agenții patogeni ar putea fi, eventual, mai bine combătuți.
  • Sistemul imunitar poate beneficia de pe urma posibilei refaceri a florei intestinale și poate fi întărit.
  • În plus, probioticelor li se atribuie adesea rolul de a susține digestia și de a asigura un tranzit intestinal regulat.

Este utilă administrarea de probiotice?

Deoarece nu există dovezi științifice privind un efect benefic asupra sănătății al probioticelor, experții vă sfătuiesc să evitați alimentele și suplimentele alimentare, uneori costisitoare, care conțin microorganisme. În schimb, este recomandată o

alimentație
echilibrată și sănătoasă, cu alimente naturale care conțin probiotice.

Cine ar trebui să evite probioticele?

Societatea Germană de Gastroenterologie, Boli Digestive și Metabolice (DGVS) avertizează persoanele cu o inflamație acută a pancreasului împotriva administrării de probiotice. De asemenea, persoanele grav bolnave sau cele cu un sistem imunitar slăbit ar trebui să renunțe la suplimentele alimentare cu probiotice.

Promovarea sănătății intestinale

O floră intestinală sănătoasă întărește sistemul imunitar și poate avea un efect pozitiv asupra sănătății și bunăstării

dumneavoastră. Pentru a vă reface flora intestinală și a o menține „în formă”, nu trebuie însă să cumpărați produse probiotice, ci pur și simplu să vă alimentați sănătos și variat:

  • Fructele și legumele, leguminoasele, precum și produsele integrale sunt bogate în vitamine și fibre. Aceste fibre alimentare, denumite și prebiotice, ajung nedigerate în intestinul gros și pot avea un efect pozitiv asupra funcției și activității intestinului. În plus, fibrele asigură o senzație de sațietate mai îndelungată.
  • Iaurtul, ayranul, chefirul, legumele fermentate sau pâinea cu maia conțin probiotice în mod natural și pot contribui la o floră intestinală sănătoasă și la întărirea intestinului.
  • Alimentele și preparatele bogate în grăsimi și zahăr sunt, de regulă, greu de digerat. Ele pot duce, în unele cazuri, chiar la probleme intestinale precum constipația sau balonarea. De aceea, ar trebui fie să renunțați la mâncărurile gata preparate și dulciuri, fie să le consumați doar rar.
  • Pentru ca digestia dumneavoastră să funcționeze bine, ar trebui să beți zilnic 1,5 până la 2 litri de apă sau ceai
    neîndulcit.

Nu doar alimentația este importantă pentru sănătatea intestinală: și mișcarea regulată contribuie la funcționarea acestui organ important și la bunăstarea dumneavoastră.

Produse care au legătură cu articolul

Capătul listei

Categorii de produse potrivite