Masa de Crăciun
A fi împreună și a mânca multă mâncare bună este ceea ce face Crăciunul atât de special. Și pentru ca elfii bucătăriei de Crăciun să nu aibă atât de mult de lucru la pregătirea meniului în acest an, iată o mică sugestie pentru o „masă festivă magică”.
Starter
Supă cremă de dovleac Styrian:
Ingrediente pentru 10 persoane:
- 2 linguri de ulei de rapiță dmBio
 - 4 cuburi supă de legume dmBio
 - 50 g semințe de dovleac dmBio
 - 1 bucată de ceapă de 1⁄2
 - 1 dovleac Hokkaido (aprox. 1,5 kg)
 - 2 litri de apă
 - Un vârf de cuțit de sare, piper
 
În plus:
- oală
 - blender de mână
 
Mod de preparare: Se taie ceapa mărunt:
Se taie ceapa mărunt. Scoateți dovleacul și tăiați-l în cuburi mari, cu tot cu coajă. Se prăjesc ceapa și dovleacul într-o tigaie cu ulei, se condimentează cu sare și piper. Se adaugă apoi apa și cubul de bulion de legume și se fierbe timp de aprox. 35 de minute. Se pasează apoi cu un blender de mână și se condimentează din nou. Se presară cu semințe de dovleac tocate la servire.
Sfat profesional: Pentru o utilizare mai ușoară și o aromă mai bună, vă recomandăm să preparați supa cu o zi înainte.
Fel principal
Opțiunea 1 (carne): Tocană de vită cu mămăligă și merișoare sălbatice
Ingrediente pentru 10 persoane:
- 2 linguri de ulei de rapiță dmBio
 - 100 g piure de roșii dmBio
 - 1⁄2 litru suc de struguri dmBio
 - aluat de făină pentru îngroșare (50 g făină + puțină apă)
 - 220 ml merișoare dmBio
 - 750 g (1,5 kg) dmBio făină de porumb
 - 1 lingură de muștar picant mediu dmBio
 - 2,2 - 2,5 kg carne de vită tăiată cubulețe (4x4)
 - 2 buc. ceapă
 - 1/4 buc. țelină
 - 2 buc. morcovi
 - 10 cm praz
 - vârf de sare, piper
 - 3 boabe de ienupăr
 - 1 frunză de dafin
 - 50 g arpagic
 - 21 ⁄ 4l apă
 - 50 g unt
 
De asemenea:
- 2 oale, tigaie
 
Mod de preparare:
Pasul 1 - sosul:
Ceapa, țelina, prazul și morcovii se taie cubulețe și se rumenesc într-o tigaie cu ulei. Adăugați apoi piureul de roșii și prăjiți încă 5 minute. Se toarnă apoi sucul de struguri și se reduce la jumătate. La final, se toarnă apa cu cubul de bulion de legume dizolvat și se adaugă boabele de ienupăr și frunza de dafin.
Pasul 2 - carnea:
Sărați și piperați carnea feliată și frecați-o cu muștar. Apoi se rumenește într-o tigaie cu puțin ulei.
Pasul 3 - asamblarea:
Se adaugă carnea rumenită în sos și se fierbe timp de aproximativ 1 oră și 45 de minute. Când carnea este moale, îngroșați sosul fiert cu un tel de făină (tel de făină: amestecați apa și făina până la obținerea unei consistențe cremoase).
Sfat profesional: Pentru o manipulare ușoară și o aromă mai bună, se recomandă să se facă ragoutul (pașii 1-3) cu o zi înainte.
Pasul 4 - polenta:
Se încălzește apa și untul, se adaugă sare și piper și se încorporează încet polenta înainte de a fierbe. Se lasă să fiarbă timp de aprox. 10 minute.
Pasul 5 - Serviți:
Serviți trei-patru bucăți de carne de persoană cu sos și decorați o porție potrivită de mămăligă cu afine și arpagic.
Opțiunea 2 (vegetariană): Spaghete Bolognese cu linte roșie
Ingrediente pentru 10 persoane:
- 1 kg spaghete dmBio
 - 2 linguri de ulei de rapiță dmBio
 - 3 cuburi de bulion de legume dmBio
 - 200 g linte roșie dmBio
 - 100 g piure de roșii dmBio
 - 1 buc. ceapă
 - 2 căței de usturoi
 - 2 buc. morcovi
 - 1⁄4 țelină (dacă este mică, altfel chiar mai puțin)
 - 10 cm praz
 - Un vârf de cuțit de sare, piper
 - 1 linguriță amestec de condimente cu ierburi italiene dmBio
 - 1,5 litri de apă
 - 50 sau 100 g brânză rasă
 - 50 g pătrunjel
 
De asemenea:
- 2 oale
 
Mod de preparare: 1:
Pasul 1 - lintea:
Înmuiați lintea în apă cu 1,5 ore înainte.
Pasul 2 - preparați sosul:
Se taie mărunt ceapa, țelina, prazul și morcovii și se rumenesc într-o tigaie cu ulei. Se adaugă piureul de roșii, ierburile amestecate, sare și piper, se presează usturoiul și se mai prăjește 5 minute. Se adaugă apoi cubul de bulion de legume dizolvat în apă. Se strecoară lintea, se adaugă la sos și se fierbe timp de aproximativ 25 de minute.
Sfat profesional: Pentru o manipulare ușoară și o aromă mai bună, vă recomandăm să preparați sosul (pașii 1-2) cu o zi înainte.
Pasul 3 - Spaghete:
Se fierb spaghetele în 5 litri de apă sărată timp de 8-10 minute, până când sunt al dente.
Pasul 4 - Serviți:
Aranjați o porție potrivită de paste și sos pe farfurie cu brânză rasă și pătrunjel.
Desert
Mousse de ciocolată
Ingrediente pentru 10 persoane:
- 2 1⁄2 linguri de zahăr vanilat dmBio Bourbon
 - 500 g ciocolată neagră fină dmBio
 - 12 ouă
 - vârf de cuțit de sare
 
În plus:
- blender sau mixer
 - cratiță
 
Mod de preparare: Se recomandă ca mousse-ul de ciocolată să fie ușor de preparat:
Important: Mousse-ul de ciocolată trebuie pregătit cu o zi înainte, deoarece trebuie să se odihnească peste noapte.
Pasul 1 - Ciocolata:
Ciocolata se rupe în bucăți mici și se topește încet la bain-marie (bain-marie: se topește bolul de ciocolată deasupra unei cratițe cu apă clocotită).
Pasul 2 - Separați ouăle:
Se bat albușurile cu un praf de sare până se formează vârfuri tari. Se bat gălbenușurile cu zahărul vanilat timp de aprox. 10 minute cu mixerul până devin cremoase.
Pasul 3 - Combinați:
Adăugați ciocolata lichidă, călduță, la crema de ouă cu lingura. Ciocolata nu trebuie să fie prea fierbinte, altfel oul se va închega. La final, încorporați albușurile bătute tare cu o furculiță și dați la rece peste noapte.
Pasul 4 - Serviți:
Serviți fie în boluri mici, fie ca „găluște” pe o farfurie.
Crăciun fericit și bon appétit!
* Acest meniu savuros a fost servit în 2020 în cadrul campaniei de Crăciun a dm și în colaborare cu BIO AUSTRIA în centre de încălzire și adăposturi de urgență. Ca și în anii precedenți, persoanele fără adăpost au avut parte de un „festin magic” în perioada premergătoare Crăciunului. dm a furnizat produse dmBio din gama proprie, precum și decorațiuni. Produsele fermierilor bio au fost finanțate prin donații.
Capătul listei