Toamna are un gust atât de delicios: cozonac împletit cu dovleac și scorțișoară!
Dulce și gustos, cu scorțișoară și unt: dovleacul are un gust deosebit!

Există câteva lucruri care îndulcesc toamna atât de mult, încât chiar ne putem bucura că vara a trecut. Dar ce anume? Aliatul toamnei de la bun început: dovleacul.
Supa cremă de dovleac, plăcinte sau alte rețete, v-au satisfăcut gusturile până acum. Este momentul să încercați o nouă rețetă extrem de delicioasă, care va încânta întreaga familie.
În rândurile ce urmează vă vom spune cum puteți folosi dovleacul de toamnă, într-o variantă dulce și deosebită: un cozonac împletit, gustos și delicios, de dovleac cu scorțișoară.
Un dovleac deosebit
Toamna și-a intrat în drepturi cu pași repezi, iar culorile aurii ne încântă privirile. Acum este momentul să petrecem tot mai multe seri comode pe canapea, în pulovere confortabile și cu o ceașcă de ceai cald în mână, alături de cei dragi sau citind cartea preferată. Când timpul vă permite, noi vă invităm să-i surprindeți pe cei apropiați cu rețeta noastră delicioasă!ă!
Aveți nevoie de următoarele:
Piure de dovleac:
- 1 dovleac mic Hokkaido (rețeta nu are nevoie de tot piureul de dovleac, care se prepară dintr-o singură bucată. Puteți congela restul de dovleac sau îl puteți folosi pentru alte rețete, cum ar fi supa de dovleac).
Aluat cu drojdie:
- 500 g făină
- 125 ml lapte de ovăz
- 125 g zahăr
- 110 g unt
- 1 ou întreg
- 1 gălbenuș de ou
- 180 g piure de dovleac
- 1 linguriță sare
- 1 pachet de zahăr vanilat
Pentru desăvârșire:
- 80 g unt foarte moale
- 3 lingurițe de scorțișoară
- 60 g zahăr
De asemenea:
- Un inel rotund de tort (de preferință reglabil ca diametru).
- Puțin unt moale și zahăr pentru a unge forma, dacă nu este anti-aderentă.
Mai departe
Mod de preparare
Pentru piureul de dovleac, preîncălziți cuptorul la 190° C aer cald. Spălați dovleacul, tăiați în jumătate, curățați miezul. După ce ați acoperit forma de copt cu hârtie de copt, coaceți dovleacul timp de 40-50 de minute, până când îl puteți străpunge ușor cu o furculiță. Apoi, lăsați-l să se răcească.
Se amestecă ingredientele
Pentru aluatul de drojdie, puneți într-o cratiță laptele de ovăz, zahărul, bucățile de unt, oul, gălbenușul, piureul de dovleac, sarea și vanilia și încălziți încet amestecul, până când untul s-a topit. Asigurați-vă că amestecul nu se încălzește prea mult, altfel drojdia își va pierde efectul!
Amestecați în continuare.
Frământați aluatul
Acum, puneți făina și drojdia într-un bol și amestecați. Turnați lichidul cald (nu fierbinte!) peste compoziție. Frământați aluatul cu un mixer special timp de 5 minute. Apoi, pe o suprafață de lucru, pe care ați împrăștiat făină, formați aluatul într-o bilă, transferați-l într-un castron tapetat ușor cu făină și lăsați-l să crească într-un loc cald, până când volumul său se va dubla (aproximativ 1 oră).
Rulați și ungeți cu peria
Pregătiți un inel rotund de tort (ø aprox. 20-22 cm) sau o tigaie. Dacă forma nu este anti-aderentă, este indicat să ungeți matrița cu unt și apoi să o presărați cu zahăr.
Întindeți aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină, într-un dreptunghi gros de aproximativ 1 cm grosime (aproximativ 40×35 cm). Apoi, ungeți cozonacul cu untul moale, amestecați zahărul și scorțișoara împreună și presărați uniform peste unt. În cele din urmă, tăiați în 16 dreptunghiuri mici cu un tăietor pentru pizza sau un cuțit ascuțit.
Dacă se folosește un inel de tort:
Rulați un dreptunghi în lungime, într-un melc. Apoi, creați o a doua piesă cu o mică suprapunere. Faceți același lucru cu bucățile de aluat, astfel încât să se formeze un melc mare.
Dacă se folosește o tigaie:
Puneți dreptunghiurile unul în spatele celuilalt, în tigaie.
Se lasă să crească încă 15 minute. Între timp, preîncălziți cuptorul la 170° C aer cald.
Și acum în cuptor!
Coaceți cozonacul împletit cu dovleac și scorțișoară timp de aproximativ 40-45 de minute. Dacă suprafața superioară devine prea maro, puteți acoperi cozonacul cu folie de aluminiu după 30 de minute.
Lăsați cozonacul să se răcească puțin înainte de a fi savurat, deoarece cozonacul împletit are cel mai bun gust, când este proaspăt.
Sfatul nostru:
Cel mai bine este să păstrați cozonacul într-un castron cu capac și să îl consumați în termen de trei zile. În ziua următoare, cozonacul poate fi copt sau prăjit.
Capătul listei