Navigare principalăNavigare printre categoriiConținut principal

Stollen, cozonac german de Crăciun

Un deliciu festiv de care să te îndrăgostești: Un stollen de Crăciun umed cu stafide, migdale și o notă delicioasă de citrice - o capodoperă tradițională care câștigă în aromă cu fiecare săptămână de maturare!

Christstollen auf Brett serviert mit Puderzucker

Ingrediente (pentru doi cozonaci)

Se pun la înmuiat cu o zi înainte:

  • 400 g stafide dmBio
  • 75 ml rom sau suc de mere dmBio

Pentru aluatul de drojdie:

  • 60 g drojdie proaspătă
  • 190 ml lapte la temperatura camerei
  • 320 g dm făină de grâu ecologică tip 405
  • 1 ½ linguriță zahăr de mesteacăn
  • 10 g sare

Pentru aluatul cu unt:

  • 280 g dm făină organică de grâu tip 405
  • 300 g unt la temperatura camerei
  • 80 g migdale dmBio (măcinate)
  • 100 g zahăr integral din trestie dmBio
  • 1 plic dm zahăr vanilat bourbon bio
  • 1 linguriță coajă de lămâie
  • 35 g coajă de lămâie confiată
  • 35 g coajă de portocală confiată

Pentru glazură:

  • 100 g unt topit
  • 80 g zahăr de mesteacăn
  • 80 g zahăr pudră

Mod de preparare

  1. Cu o seară înainte, se toarnă romul și sucul de mere peste stafide și se lasă să stea acoperite.
  2. Pentru aluatul de drojdie, se dizolvă drojdia în laptele călduț și se amestecă cu o furculiță. Se pun făina, zahărul de mesteacăn și sarea într-un castron, se adaugă drojdia dizolvată după aprox. 10 minute și se frământă bine. Se frământă până când aluatul este strălucitor și se desprinde de pe pereții bolului.
  3. Se acoperă aluatul și se lasă să crească într-un loc cald timp de aproximativ două ore. Aluatul este gata când și-a dublat volumul și este elastic la atingere.
  4. Se pun migdalele într-un robot de bucătărie și se macină fin. Se toacă grosier coaja de lămâie confiată și coaja de portocală confiată și se scurg stafidele.
  5. După aproximativ două ore, se frământă făina
    rămasă pentru aluatul cu unt, cu untul moale într-un castron mare. Se adaugă aluatul prealabil și se frământă bine. Se adaugă acum migdalele măcinate, zahărul și zahărul vanilat. La final, adăugați coaja de lămâie confiată, coaja de portocală confiată și stafidele și amestecați totul bine și cu grijă. Se acoperă din nou aluatul și se lasă să crească la temperatura camerei timp de aproximativ 1-2 ore. Se preîncălzește cuptorul la 220 °C, cu ventilator.
  6. După timpul de creștere, se frământă din nou bine aluatul și se modelează într-o pâine lungă, se crestează ușor pe lungime și se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau pe o tavă unsă cu unt și ușor tapetată cu făină. Imediat ce stollen-ul este introdus în cuptor, se reduce temperatura acestuia la 160°C, cu ventilator. Coaceți stollen-ul în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 50-60 de minute. Dacă stollen-ul se întunecă prea tare, se acoperă cu folie de aluminiu până la terminarea coacerii. Se lasă să se răcească puțin pentru a nu se crăpa.
  7. Pentru glazură, se unge stollen-ul fierbinte cu unt topit în două straturi și se presară cu zahăr de mesteacăn. De îndată ce stollen-ul s-a răcit, se presară un strat gros de zahăr pudră deasupra (stratul de etanșare, ca să spunem așa). Se înfășoară bine stollen-ul de Crăciun în folie de aluminiu și se lasă la maturat cel puțin 3 săptămâni într-un loc răcoros (nu în frigider!).

Păstrat într-un recipient ermetic într-un loc răcoros, stollen-ul se va păstra cel puțin încă două săptămâni.

  1. Începeți cu pregătitul drojdiei

  2. Lăsați aluatul să crească timp de aproximativ două ore

  3. Se prepară aluatul cu unt și se frământă cu aluatul de bază

  4. Se adaugă restul ingredientelor și se amestecă cu grijă

  5. După timpul de creștere, se modelează o pâine alungită

  6. După răcire, se pudrează cu un strat gros de zahăr pudră

Capătul listei

Capătul listei