Stollen, cozonac german de Crăciun
Un deliciu festiv de care să te îndrăgostești: Un stollen de Crăciun umed cu stafide, migdale și o notă delicioasă de citrice - o capodoperă tradițională care câștigă în aromă cu fiecare săptămână de maturare!

Ingrediente (pentru doi cozonaci)
Se pun la înmuiat cu o zi înainte:
- 400 g stafide dmBio
- 75 ml rom sau suc de mere dmBio
Pentru aluatul de drojdie:
- 60 g drojdie proaspătă
- 190 ml lapte la temperatura camerei
- 320 g dm făină de grâu ecologică tip 405
- 1 ½ linguriță zahăr de mesteacăn
- 10 g sare
Pentru aluatul cu unt:
- 280 g dm făină organică de grâu tip 405
- 300 g unt la temperatura camerei
- 80 g migdale dmBio (măcinate)
- 100 g zahăr integral din trestie dmBio
- 1 plic dm zahăr vanilat bourbon bio
- 1 linguriță coajă de lămâie
- 35 g coajă de lămâie confiată
- 35 g coajă de portocală confiată
Pentru glazură:
- 100 g unt topit
- 80 g zahăr de mesteacăn
- 80 g zahăr pudră
Mod de preparare
- Cu o seară înainte, se toarnă romul și sucul de mere peste stafide și se lasă să stea acoperite.
- Pentru aluatul de drojdie, se dizolvă drojdia în laptele călduț și se amestecă cu o furculiță. Se pun făina, zahărul de mesteacăn și sarea într-un castron, se adaugă drojdia dizolvată după aprox. 10 minute și se frământă bine. Se frământă până când aluatul este strălucitor și se desprinde de pe pereții bolului.
- Se acoperă aluatul și se lasă să crească într-un loc cald timp de aproximativ două ore. Aluatul este gata când și-a dublat volumul și este elastic la atingere.
- Se pun migdalele într-un robot de bucătărie și se macină fin. Se toacă grosier coaja de lămâie confiată și coaja de portocală confiată și se scurg stafidele.
- După aproximativ două ore, se frământă făina
- După timpul de creștere, se frământă din nou bine aluatul și se modelează într-o pâine lungă, se crestează ușor pe lungime și se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau pe o tavă unsă cu unt și ușor tapetată cu făină. Imediat ce stollen-ul este introdus în cuptor, se reduce temperatura acestuia la 160°C, cu ventilator. Coaceți stollen-ul în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 50-60 de minute. Dacă stollen-ul se întunecă prea tare, se acoperă cu folie de aluminiu până la terminarea coacerii. Se lasă să se răcească puțin pentru a nu se crăpa.
- Pentru glazură, se unge stollen-ul fierbinte cu unt topit în două straturi și se presară cu zahăr de mesteacăn. De îndată ce stollen-ul s-a răcit, se presară un strat gros de zahăr pudră deasupra (stratul de etanșare, ca să spunem așa). Se înfășoară bine stollen-ul de Crăciun în folie de aluminiu și se lasă la maturat cel puțin 3 săptămâni într-un loc răcoros (nu în frigider!).
Păstrat într-un recipient ermetic într-un loc răcoros, stollen-ul se va păstra cel puțin încă două săptămâni.
Produse care se potrivesc cu articolul
Capătul listei