Paste vegane - bucuria pastelor pe bază de plante
Pastele au întotdeauna un gust bun, fie că sunt spaghete, lasagna sau variante umplute. Puternic înrădăcinate în cultura culinară italiană, pastele se prepară rapid și pot fi variate din nou și din nou cu sosuri delicioase - chiar și pentru bucătăria vegană. Puteți găsi inspirație pentru paste și mâncăruri de paste vegane aici.

dm drogerie markt
Durata lecturii 6 min.
•
12.01.2024

Ce sunt pastele vegane?
"Pasta" este cuvântul italian pentru "aluat" și este sinonim cu pastele în bucătăriile din întreaga lume, sau mai exact: paste în stil italian. Acest lucru se referă la aluatul de paste în sine, nu la cunoscutele feluri de mâncare cu paste. Pastele vegane se referă la pastele care sunt făcute fără ingrediente de origine animală. Acest lucru este important, deoarece există rețete de paste în bucătăria internațională care folosesc oul în aluat, de exemplu în tăițeii cu ou, spaetzle sau Maultaschen.
Vă rugăm să rețineți: specialitățile mai elaborate de paste, cum ar fi tortellini sau ravioli, pot conține produse de origine animală, cum ar fi umplutura de brânză sau de carne.
Ce conțin pastele vegane?
Dacă cumpărați paste italiene, sunteți în siguranță ca vegan. În mod tradițional, aluatul autentic de paste conține doar trei ingrediente: Apă, sare și făină (de grâu). Pe ambalaj, aceasta este de obicei etichetată ca semolă de grâu dur ("semola di grano duro"). Prin urmare, pastele din semolă de grâu dur sunt practic vegane, indiferent de forma pastelor.
Pastele vegane sunt întotdeauna fabricate din grâu?
Termenul "paste" se referă, în mod normal, la pastele din semolă de grâu. În principiu, pastele vegane pot fi făcute și cu alte tipuri de făină. Spaghetele, farfalle, penne și altele sunt făcute din făină de secară, de exemplu:
- Făină de secară
- făină de spelta
- făină integrală
- făină de orez
- făină de linte
- Făină de năut
- Făină de cartofi
Sunt pastele integrale mai bune pentru vegani?
Dacă aveți posibilitatea de a alege între pastele integrale și cele clasice, se recomandă varianta integrală. Motivul este că, în cazul făinii integrale, întregul bob este măcinat împreună cu germenii și coaja. Concentrația de riboflavină (vitamina B2) de origine vegetală este deosebit de mare în ambele. Acesta este un micronutrient critic care este furnizat în principal de produsele lactate într-o dietă mixtă. Deoarece această sursă nu este disponibilă într-o dietă vegană, consumul de produse integrale poate servi drept compensație.
Sfat: Leguminoasele conțin, de asemenea, riboflavină. De ce nu încercați pastele din făină de linte sau de năut?
Alternativă gustoasă: tăiței vegetali vegani de legume
Tăieței vegani de un alt fel sunt tăițeii vegetali. Savuroșii "tăiței" proaspeți cu legume sunt ideali dacă sunteți vegan și aveți intoleranță la gluten, doriți să vă mențineți dieta săracă în carbohidrați sau pur și simplu doriți să descoperiți noi tărâmuri culinare. Folosiți un tăietor de spirale, un decojitor sau un cuțit ascuțit pentru a modela legumele în formă de spaghete sau tăiței panglicari. Tăiețeii de legume nu se fierb, ci se rumenesc într-o tigaie. Legumele potrivite pentru acest lucru sunt:
- Dovlecei
- Kohlrabi
- Sfeclă roșie
- Pătrunjel
- Cartofi dulci
Tăiețeii asiatici sunt vegani?
Nu trebuie să fie întotdeauna paste de inspirație italiană. Bucătăria asiatică are, de asemenea, o varietate de tăiței vegani de oferit. De fapt, cele mai vechi dovezi arheologice ale tăițeilor provin din China. Cu toate acestea, există o legendă conform căreia Marco Polo a adus rețeta de spaghete de acolo în Italia. Cu toate acestea, tăițeii vegani din bucătăria asiatică constau, de obicei, din următoarele ingrediente:
- Ramen, mie și tăiței udon: Făină de grâu, apă, sare
- Tăiței soba: Făină de hrișcă, apă
- Tăieței de orez: Făină de orez, apă
- Tăieței de sticlă: Amidon de fasole Mung, de soia sau de cartof dulce, apă
Vă rugăm să rețineți: în cazul tăițeilor asiatici, utilizarea ouălor în produsul de marcă specific este în principiu posibilă, dar ar fi mai degrabă neobișnuită în funcție de rețetă. Dacă aveți îndoieli, aruncați o privire pe lista de ingrediente.
Sosuri pentru paste vegane
Pastele sunt rafinate în stil cu un sos și adesea servite cu brânză. Este clar că multe dintre clasicele bucătăriei italiene, cum ar fi sosul Bolognese sau carbonara, trebuie modificate corespunzător pentru pastele vegane. Din fericire, acest lucru este posibil cu puțin know-how.
- Bolognese vegană: Popularul sos cu carne tocată poate fi "veganizat" în diverse moduri. Puteți înlocui carnea cu o alternativă vegană de carne. Șnițelul de soia sau produsele pe bază de proteină de mazăre sunt potrivite pentru acest lucru. Acestea sunt disponibile sub formă de preparat proaspăt sau de pulbere care se amestecă cu apă. O altă opțiune populară și gustoasă este să înlocuiți carnea tocată cu linte roșie.
- Carbonara vegană: Ouă, bacon, brânză - carbonara italiană originală este probabil cel mai puțin vegan sos pentru paste pe care vi-l puteți imagina. Dar poate fi făcut și fără produse de origine animală. Există acum alternative vegane care au gust apropiat de cele reale, la bacon sau șuncă. Tofu afumat are un gust la fel de bun. Puteți obține consistența și cremozitatea cu făină de porumb și alternative la smântână. Usturoiul și condimentele adaugă savoare.
- Parmezan: Există alternative vegane pentru brânza de topping. Parmezanul vegan poate fi, de asemenea, "recreat" folosind nuci de caju, migdale, fulgi de drojdie, sare și usturoi.
Paste vegane - savurare "al dente"
Pastele fără umplutură și tăițeii asiatici sunt realizate din ingrediente vegane: Făină obținută din cereale, leguminoase sau amidon. Rețetele non-vegane cu ou sunt, de obicei, etichetate clar ca atare. Tăiețeii vegani pot fi, de asemenea, preparați din legume ferme, cum ar fi dovleceii. Rafinate cu un sos delicios, pastele vegane și tăițeii vegetali sunt garnituri delicioase și sățioase pe care le puteți, de asemenea, pregăti în avans pentru "pregatirea" vegană. Lasă-te inspirat de ideile noastre de rețete pentru paste vegane!
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Spaghetele normale sunt vegane?
Spaghetele normale sunt vegane?
Da, adevăratele paste italiene sunt făcute exclusiv din semolă de grâu dur, sare și apă. Nu conțin niciun ingredient de origine animală.
Cum pot recunoaște pastele vegane?
Cum pot recunoaște pastele vegane?
În cazul pastelor uscate, nu puteți recunoaște vizual dacă aluatul a fost făcut cu sau fără ouă. Cu toate acestea, tăițeii cu ou sunt, de obicei, etichetați în mod clar ca atare. În caz de îndoială, aruncați o privire la lista de ingrediente.
Ce paste sunt vegane?
Ce paste sunt vegane?
Pastele italiene tradiționale din semolă de grâu dur sunt în general vegane. Există, de asemenea, paste vegane făcute din alte tipuri de făină sau de semolă, cum ar fi leguminoase, hrișcă, spelta sau făină integrală. Tăiețeii asiatici sunt, de obicei, de asemenea vegani.