Navigare principalăNavigare printre categoriiConținut principal

Rețete Veganuarie: idei vegane

Vrei niște rețete noi de veganuarie? Lasă-te inspirat de ideile noastre creative pentru mâncăruri delicioase!

Vegane Rezepte

Vegan: plăcere în loc de sacrificiu

Fără carne, fără ouă, fără brânză, fără pește - dacă sunteți vegan sau doriți să treceți la o dietă vegană, s-ar putea să vă întrebați uneori ce ar trebui să mâncați. Trecerea de la o dietă mixtă sănătoasă la o dietă care evită complet alimentele de origine animală este deosebit de dificilă - cel puțin la început.

Odată ce v-ați obișnuit, renunțarea conștientă la alimentele de origine animală nu mai este, de obicei, dificilă. Rețetele pentru mâncăruri vegane sunt o duzină în zilele noastre și vă puteți bucura de mâncare vegană excelentă și atunci când călătoriți: Din ce în ce mai multe restaurante și cafenele oferă mâncăruri vegane.

Rețete Veganuarie: alimente importante

A avea o dietă vegană nu înseamnă să te lipsești, ci să te bucuri. Natura vă oferă o varietate de alimente sănătoase și delicioase pentru care niciun animal nu trebuie să sufere sau să moară. Componentele piramidei alimentare vegane includ următoarele:

  • Fructe și legume
  • Cereale integrale și cartofi
  • Leguminoase, cum ar fi soia, fasole și linte, năut, mazăre și arahide
  • Înlocuitori de lapte, cum ar fi băuturile din ovăz, soia, orez și migdale sau laptele de cocos
  • Fructe cu coajă lemnoasă și semințe
  • Uleiuri și grăsimi vegetale

Apropo: Vegan nu înseamnă automat sănătos, deoarece puteți consuma și produse vegane foarte procesate sau mâncăruri gata preparate. Alimentele proaspete, de sezon și rețetele variate reprezintă secretul unei diete vegane sănătoase.

Rețete Veganuary - înlocuirea ingredientelor

Există rețete care rămân cu noi toată viața: prăjitura noastră preferată cu ciocolată, celebrul Wiener Schnitzel sau delicioasele spaetzle cu brânză. Nu trebuie să te lipsești de ele chiar dacă urmezi o dietă vegană. Cu ingredientele potrivite, puteți transforma rețetele tradiționale în rețete vegane. Îți spunem care este cel mai bun mod de a înlocui alimentele de origine animală.

Carnea

Fie că este vorba de carne tocată, cârnați, burgeri sau schnitzel - specialitățile populare din carne sunt acum disponibile în versiuni vegane în multe supermarketuri. Alternativele la carne sunt, de obicei, realizate din tofu, seitan, fasole, linte sau jackfruit. Cu toate acestea, puteți pregăti cu ușurință și dumneavoastră multe rețete vegane cu înlocuitori de carne. Ce ziceți de chifteluțe de năut sau de cotlete de conopidă, de exemplu?

Lapte, unt, smântână, iaurt și brânză dulce

Pe lângă o gamă largă de băuturi pe bază de plante, în frigider veți găsi înlocuitori de lapte vegan pentru frișcă, iaurt și cașcaval, precum și margarină, de exemplu din ulei de floarea-soarelui sau de rapiță. Acest lucru înseamnă că puteți înlocui cu ușurință alimentele de origine animală cu cele de origine vegetală atunci când coaceți și gătiți. Ingredientele pentru rețetele vegane pot fi înlocuite, de obicei, în aceleași proporții.

Brânză

Cheddar, feta, camembert și chiar parmezan și mozzarella - multe brânzeturi delicioase sunt acum disponibile și în versiune vegană. Acestea sunt fabricate din uleiuri vegetale, amidon și apă. Se folosesc, de asemenea, leguminoase, nuci, conopidă sau orez. Atunci când cumpărați astfel de produse, fiți atenți la arome și aditivi. Unele brânzeturi vegane sunt bogate în arome artificiale și conțin multă sare.

Ouă

Există nenumărate rețete în care ouăle se află pe lista de ingrediente, cum ar fi prăjiturile. Acestea îndeplinesc adesea o funcție de legătură. În funcție de felul de mâncare, puteți înlocui ouăle cu următoarele alimente:

  • Aquafaba, apa din năut, poate fi folosită pentru a bate albușurile de ou - ideal pentru produse de patiserie și prăjituri.
  • Compotul de mere sau bananele coapte amestecate cu ulei vegetal pot fi folosite ca agent de legare.
  • Semințele de in sau de chia înmuiate în apă conferă, de asemenea, prăjiturilor fermitatea necesară.

Pește

Peștele este o adevărată provocare. Puteți găsi în magazine bețișoare de pește vegan și somon afumat vegan. La fel ca înlocuitorii de carne, aceste alternative de pește pe bază de plante sunt făcute din proteine din soia sau grâu. Aroma de pește este asigurată de extracte de alge și condimente. Și în acest caz, aveți grijă la aditivi, deoarece acestea sunt alimente foarte procesate.

Miere

Mierea poate fi înlocuită cu ușurință: Îndulcitorii pe bază de plante, cum ar fi siropul de agave, sfecla de zahăr sau siropul de arțar, pot fi adăugați în schimb în rulouri de mic dejun, prăjituri, muesli sau shake-uri.

Inspirație din alte bucătării naționale

Bucătăria central-europeană din țări precum Austria, Germania, dar și din țări est-europene precum Polonia sau Republica Cehă, se caracterizează în mod tradițional printr-un consum ridicat de carne, ouă, lapte și, uneori, și pește. Totuși, acest lucru nu este valabil peste tot în lume.

La doar câteva sute de kilometri mai la sud, în Italia, multe feluri de mâncare celebre sunt vegane prin natura lor: gândiți-vă doar la minestrone, la antipasti cu legume, la mâncărurile de paste cu roșii și alte legume. Chiar și pizza, coaptă sub formă de pâine pentru pizza, este vegană. De asemenea, puteți găsi rețete vegane delicioase în bucătăriile din următoarele țări:

  • Bucătăria levantină: tradiția culinară din Orientul Mijlociu este bogată în rețete cu leguminoase, legume și condimente orientale.
  • Bucătăria indiană: Fie că este vorba de curry de năut, tocană de linte sau tofu tikka masala - carnea și alte ingrediente de origine animală sunt adesea evitate și în India. Acest lucru nu scade din savoare.
  • Bucătăria asiatică: orez și tăiței, supe și găluște umplute - veți găsi rapid ceea ce căutați în bucătăriile naționale din Japonia, China, Thailanda sau Coreea.

Sperăm să vă bucurați de gătit și bon appétit!