Orez
Orezul - un furnizor de energie versatil
Pentru a vă echilibra dieta, este important să includeți atât proteine, cât și carbohidrați în dieta zilnică. Carbohidrații ne oferă energia de care avem nevoie pentru a ne reface puterile și pentru a trece cu bine peste orice zi. Orezul poate fi un furnizor de energie și, atunci când vă uitați la mâncărurile tradiționale din alte culturi, vă dați seama cât de versatil poate fi. Dacă alegeți să preparați orezul cu carne, legume sau ca desert, depinde de dumneavoastră, desigur, dar cu siguranță merită să experimentați puțin!
Descoperiți totul despre acest subiect în magazinul online dm, și încercați diferite tipuri de orez de calitate ecologică, lăsând produsele dmBio să vă inspire pentru a crea noi feluri de mâncare.
Diferitele tipuri de orez
Orezul este una dintre cele mai vechi cereale din lume. El își are originea în Asia, unde era deja cultivat în anul 1500 î.Hr. De atunci, au apărut multe soiuri diferite, existând în prezent peste 100.000 de soiuri în întreaga lume. În general, însă, boabele sunt împărțite în orez: cu bob lung, cu bob rotund și cu bob mediu.
- Orezul cu bob lung este format din boabe lungi și înguste care nu se lipesc. Orezul iasomie sau orezul basmati, printre altele, fac parte din această categorie.
- Orezul cu bob rotund, după cum sugerează și numele, are boabele rotunde și mai scurte din care rezultă un orez lipicios. Printre mâncărurile în care se folosește acest tip de orez se numără sushi, risotto sau budinca de orez.
- Orezul cu bob mediu este adesea considerat o subspecie, are o formă similară cu cea a orezului cu bob rotund, este puțin mai lung, de 5-6 milimetri, și este mai lipicios decât orezul cu bob lung.
Orezul diferă, de asemenea, prin modul în care este prelucrat:
- Orezul natural, numit și orez integral sau orez brun, nu este decorticat și are încă coaja argintie, ceea ce îl face mult mai bogat în vitamine, oligoelemente și fibre, fiind deosebit de hrănitor.
- Orezul alb, pe de altă parte, este procesat integral și pierde multe substanțe nutritive, dar, are un termen de valabilitate mult mai lung.
- În cazul orezului fiert, substanțele nutritive sunt presate în interiorul boabelor în timpul procesării, iar orezul își păstrează majoritatea vitaminelor, dar pierde fibrele.
Cum se gătește corect orezul?
Alegem adesea orezul pentru a pregăti o garnitură ușoară și gustoasă - dar cum gătim corect orezul pentru a obține consistența potrivită? Iată câteva sfaturi pentru gătitul orezului:
- Atunci când gătiți orez, preparați o cantitate moderată! În cele mai multe cazuri, fierbem prea mult orez, care rămâne apoi neconsumat. Orezul are un gust mai bun proaspăt.
- Înainte de a pune orezul în oală, se strecoară de mai multe ori printr-o sită și se amestecă bine cu degetele, până când apa este limpede și aproape că nu mai există amidon.
- Se toarnă orezul în oală și se adaugă apă proaspătă în proporție de 1:1,5. Aceasta înseamnă că, de exemplu, dacă aveți o cană de orez, mai aveți nevoie de încă o cană și jumătate de apă.
- Se presară puțină sare pe orez.
- Se lasă totul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10 minute.
Gata! Savurați orezul proaspăt gătit cu carne, tofu, legume, curry sau adaugați un ou!
Deserturi cu orez
Orezul poate fi consumat nu doar ca o mâncare sărată, ci și în rețete dulci. În multe culturi, orezul este combinat cu lapte, zahăr sau miere și fructe pentru a face budincă de orez cu garnitură de fructe. Cei care urmează o dietă vegană pot folosi pur și simplu băuturi din soia, băuturi din ovăz sau alte băuturi pe bază de plante în locul laptelui de vacă. Desigur, atunci când preparați budinca de orez, sunteți liberi să alegeți cu ce ingrediente gustoase rafinați acest delicios fel de mâncare, dar un vârf de scorțișoară sau cacao este întotdeauna o excelentă notă finală!
Dacă aveți poftă de un fel de mâncare grozav cu orez, avem vești bune pentru dumneavoastră: în magazinul online dm veți găsi un sortiment mare de produse alimentare de înaltă calitate, pe care vi le vom livra la domiciliu! Comandați chiar astăzi!