Nucile și proprietățile lor
Nucile le au pe toate și sunt foarte sănătoase, în ciuda numărului mare de calorii pe care le conțin! Dar ce valori nutritive conțin nucile și cât de mult ar trebui să consumați cu adevărat? Noi vă oferim o imagine de ansamblu.

dm drogerie markt
Durata lecturii 7 min.
•
14.08.2023

Ce sunt nucile și ce tipuri există?
Faptul că nucile sunt, de fapt, fructe nu este o informație nouă pentru majoritatea oamenilor, dar este încă un gând oarecum ciudat. Pentru că adesea asociem termenul de fruct cu ceva moale sau suculent, chiar dacă există o coajă fermă la exterior, cum ar fi o portocală sau o lămâie. La o nucă, toate cele trei straturi ale pericarpului sunt lemnoase. De obicei, doar o singură sămânță, numită nucă, este închisă în coajă. Prin urmare, nucile fac parte din grupul fructelor cu coajă - fructe ale căror semințe sunt înconjurate de o coajă tare, de obicei lemnoasă.
Diferențe botanice
În sens botanic, se mai face o distincție între pseudo-fructe, tuberculi de plante, fructe cu sâmburi, fructe de drupă, fructe de pădure, fructe de capsulă și fructe cu burduf. Pseudo-fructul, de exemplu, este un fruct aparent care iese dintr-o singură floare, cum ar fi căpșunul. Adevăratul fruct al căpșunului este reprezentat de nucile gălbui de la suprafață. Prin urmare, căpșunul este, în realitate, un fruct cu nuci. Alte fructe numite adesea nuci au în interior un pericarp lemnos și sunt înconjurate de o coajă moale, pulpa, cum ar fi nuca de cocos (fruct cu sâmburi). Migdalele, fisticul sau nucile pecan sunt și ele drupe, la care doar pericarpul interior este lemnos și care la rândul său înconjoară una sau mai multe semințe. Acest sâmbure este înconjurat de o coajă cărnoasă, așa cum întâlnim adesea la măsline sau la piersici, care aparțin, de asemenea, familiei drupelor. Așadar, nu toate nucile sunt la fel! Vă oferim o scurtă prezentare botanică a nucilor adevărate și a celor false:
Nuci reale
- Nuci autentice
- Castane (chestnuts)
- Arahide (peanuts)
- Alune de pădure (hazelnuts)
- Nuci de macadamia
- Nuci de piatră
- Nuci de apă
- Alune de pădure
Nuci false
- Nuci de caju (semințe din pseudo-fructe)
- Nuci de cocos (sâmburi din fructe cu sâmburi)
- Migdale (sâmburi din fructe cu sâmburi)
- Nuci pecan (sâmbure din fructe cu sâmbure)
- Fistic (sâmburi din fructe cu sâmburi)
- Nuci de nucșoară (semințe dintr-un fruct cu burduf)
- Nuci de Brazilia (semințe din fructul de sâmbure)
- Nuci de shea (boabe de arbore)
- Nuci de pin (semințe de pin)
Toate aceste mici fructe interesante sunt gustări populare și delicioase pentru mulți oameni și nu fără motiv: nucile, semințele și miezul sunt - în adevăratul sens al cuvântului - foarte sănătoase!
Fructe mici cu efect mare
Nucile și, de asemenea, cele care nu sunt fructe cu coajă lemnoasă menționate, pot avea cu siguranță un efect pozitiv asupra sănătății noastre, deși nu este încă clar în mod concludent pe ce se bazează aceste efecte pozitive. Ele pot stabiliza nivelul de zahăr, pot reduce riscul de cancer de stomac și de prostată, precum și de atac de cord și pot susține vasele de sânge. Studiile arată că, după numai câteva săptămâni de consum zilnic de migdale, nuci, alune sau nuci de macadamia în cantități mici, s-ar putea obține o reducere a nivelului de colesterol din sânge (cu până la douăsprezece procente). Cu toate acestea, nucile adevărate și cele false au un conținut ridicat de grăsimi, ceea ce înseamnă că afectează și echilibrul energetic. Printre nucile și sâmburii săraci în calorii se numără castanele și nucile de cocos. Castana nu conține aproape deloc grăsimi, dar o proporție mare de carbohidrați, tocmai din acest motiv este considerat un fruct sărac în calorii. Opusul este valabil pentru nucile de cocos, deși conținutul lor de grăsimi este mult mai mic decât cel al altor nuci. Pe de altă parte, nucile de Brazilia, nucile pecan, nucile de macadamia și nucile sunt foarte bogate în calorii.
Produse care se potrivesc cu articolul
Capătul listei
Calorii și uleiuri din nuci
Alte fructe cu coajă lemnoasă, semințe și sâmburi cu un conținut caloric ridicat, care conțin comparativ mai puține grăsimi, sunt caju, arahidele, fisticul, migdalele și alunele.
Toate nucile reale și false conțin în mod natural multe uleiuri valoroase, ceea ce face ca numărul de calorii să crească în mod corespunzător. În special, acizii grași nesaturați care se găsesc în ele pot avea un efect pozitiv asupra organismului. Alte substanțe nutritive valoroase, cum ar fi proteinele de înaltă calitate, fibrele și acizii grași triplu nesaturați, cum ar fi acidul alfa-linoleic, pot menține elasticitatea vaselor de sânge și pot reduce tensiunea arterială. În plus, nucile, semințele și sâmburii sunt bogate în vitamine, magneziu, potasiu, acid folic și fier.
Nucile sunt bune pentru organism?
Vestea bună este că până și o porție mică este suficientă pentru a oferi organismului dvs. mulți nutrienți. Se spune că nucile și alte fructe închise scad nivelul de inflamație și chiar protejează împotriva bolilor autoimune, cum ar fi reumatismul sau psoriazisul. Societatea Germană de Nutriție (DGE) recomandă o mână (aprox. 25 g) de nuci reale sau false zilnic, ca parte a unei diete echilibrate. Deoarece fructele cu nuci sunt fructe, o porție de nuci este considerată chiar una dintre cele cinci recomandate pe zi. Cel mai bine este un amestec de nuci, sâmburi și semințe, combinat cu fructe uscate, dacă este necesar.
Nucile dintr-o privire
Macadamias, de exemplu, sunt bogate în acizi grași nesaturați omega-3 și omega-6, în timp ce nucile sunt bogate în acid linoleic, care esteun acid gras omega-6. Alunele au multe proteine, motiv pentru care sunt deosebit de populare printre sportivi. Migdalele sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine. Arahidele și caju conțin mult magneziu, de care mușchii noștri au nevoie pentru a se relaxa. Caju furnizează aminoacidul triptofan, din care corpul nostru produce serotonina, hormonul fericirii. Nucile de Brazilia sunt bogate în seleniu, care poate acționa împotriva radicalilor liberi. Și, nu în ultimul rând, alunele conțin multă vitamina E, care poate preveni calcifierea arterelor (arterioscleroză) și poate proteja celulele de îmbătrânire.
NOTĂ: Alunele, miezul și semințele menționate conțin între 500 și 700 kcal la 100 g. Așadar, cu o mână de fructe cu coajă lemnoasă, consumați o cantitate bună de 200 kcal, ceea ce reprezintă aproximativ zece la sută din totalul caloriilor de care bărbații și femeile au nevoie pe zi. Trebuie remarcat, totuși, că acestea sunt doar valori orientative - aportul energetic real necesar depinde întotdeauna de tipul de corp, de activitatea individuală și de stilul de viață, printre alți factori.