„Pregătirea mâncării vegane“: Ghid
O bună pregătire este totul: "Pregătirea mesei vegane" economisește timp, este ușor pentru portofel, durabil și perfect pentru o dietă mai conștientă. Tot ce aveți nevoie este puțină atenție atunci când vă planificați cumpărăturile, suficiente recipiente de depozitare și spațiu în frigider și congelator. Aflați aici cum funcționează "vegan meal prep".
dm drogerie markt
Durata lecturii 7 min.
•
11.01.2024
„Pregătirea mâncării vegane”: Explicarea termenilor
"Meal prepping" este prescurtarea de la "meal preparation" și se referă pur și simplu la "pre-gătirea", în acest caz a unor mese vegane. "Meal prep" - vegan, vegetarian sau convențional - este o tendință în rândul persoanelor cu un stil de viață ocupat. Dacă nu există suficient timp pentru a găti mese proaspete în fiecare zi, mesele pre-preparate sunt ideale. O cantitate mare este pregătită o singură dată și împărțită în porții. "Vegan meal prep" cu rețete fără produse de origine animală este o bună alternativă la stresul din bucătărie sau la mâncarea convenabilă.
Avantajele pregătirii mesei vegane
"Renașterea pregatirii" are o serie întreagă de avantaje.
- Factorul de economisire: Întrucât cumpărăturile spontane pot fi o adevărată povară atunci când vă este foame, pregătirea mesei vegane este ușoră pentru portofel. Produsele de sezon sunt de obicei ieftine și puteți profita la maximum de ofertele speciale.
- Încetinirea: Investești puțin mai mult timp o dată pentru planificare, cumpărături și gătit și apoi ai mai mult timp pentru tine. Gata cu cumpărăturile zilnice și cu așteptările la casă și la cratiță datorită pregătirii. Bonus: Nu trebuie să spălați la fel de des.
- Mai puține deșeuri: Utilizarea recipientelor reutilizabile cu "vegan meal prep" reduce deșeurile de ambalaje în comparație cu mâncărurile gata preparate și există mai puține resturi de mâncare.
- Control total: Tu decizi ce ingrediente intră în mâncare și cât de mari sunt porțiile. Acest lucru promovează o dietă conștientă și echilibrată. Nu există alergeni ascunși, conservanți, calorii sau chiar ingrediente de origine animală neobservate.
- Vegană și pură: Mâncărurile vegane (și variate) nu sunt întotdeauna disponibile în restaurante sau cantine. Sunteți în siguranță cu propria mâncare pentru pauza de prânz
Pregătirea vegană: La ce să fim atenți?
Dacă vă gătiți în avans mâncărurile vegane preferate, aveți nevoie de un plan de aprovizionare pentru început. Ce doriți să pregătiți? Pentru câte mese și persoane ar trebui să fie suficiente? Cât spațiu aveți în frigider? Întocmiți lista de cumpărături în consecință. De asemenea, ar trebui să luați în considerare următoarele detalii atunci când vă pregătiți masa vegană:
- Recipiente: Pentru a depozita și transporta mesele pregătite, aveți nevoie de recipiente ermetice și etanșe. Cutiile pentru alimente proaspete sau borcanele cu capac cu șurub sunt practice și durabile. Dacă este necesar, asigurați-vă că sunt rezistente la cuptorul cu microunde. Recipientele din oțel inoxidabil de înaltă calitate sau cele cu "compartimente" separate sunt elegante atunci când călătoriți. Astfel, se evită ca alimentele să devină o "tocăniță" în timpul transportului.
- Spațiul de depozitare: Există suficient spațiu de depozitare în frigider sau în compartimentul de congelare? "Vegan meal prep" necesită ca alimentele perisabile să fie refrigerate până la consum.
- Igiena bucătăriei: Acordați atenție curățeniei meticuloase în timpul preparării și sigilați alimentele cât mai ermetic posibil. Sfat: Dacă clătiți recipientele cu apă caldă cu puțin timp înainte de a le umple, riscul ca germenii să pătrundă în alimente este redus.
Noțiuni de bază pentru "vegan meal prep"
Ar trebui să aveți întotdeauna în cămară câteva produse de lungă durată pentru pregătirea meselor vegane. Cu astfel de produse de bază, puteți, de asemenea, să improvizați și să pregătiți mâncăruri dacă nu puteți ajunge la magazine sau dacă trebuie să gătiți pe neașteptate.
- Leguminoase în borcane, în conservă sau sub formă uscată
- Cereale și pseudo-cereale (orez, spelta, mei, fulgi de ovăz, quinoa etc.) și paste făinoase integrale
- Fulgi de drojdie
- Uleiuri vegetale și oțet de calitate superioară
- Fructe cu coajă lemnoasă și semințe (semințe de in, de dovleac și de floarea-soarelui)
- Alternative la carne și pește, cum ar fi bucățile de soia cu durată lungă de viață sau tofu versatil, completează gama de bază. O alternativă practică dacă doriți să coaceți fără ouă: Piure de mere
„Vegan meal prepping“: Trucuri de gătit
Bineînțeles, nu trebuie să mănânci același lucru zile întregi cu pregătirea mesei vegane. Dacă respectați câteva principii de bază și depozitați separat cerealele, legumele, sosurile și garniturile, cum ar fi falafel sau chiftelele, puteți apoi să combinați multe feluri de mâncare.
- Pregătiți în mod neutru: Pregătiți separat legumele sau produsele din cereale integrale și nu le prefierbeți. De exemplu, puteți pregăti orezul pentru mai multe zile și puteți adăuga zilnic condimente sau sosuri, după cum este necesar.
- Punct de gătit: Pregătiți legumele "aldente ". Dacă sunt deja "prea fierte", acestea pot deveni moi atunci când sunt reîncălzite.
- Fiți atenți la macronutrienți: Combinați proteinele, grăsimile și carbohidrații chiar și cu mesele preparate. Puteți prepara mese complete pe recipient sau puteți combina ingredientele individuale după cum doriți.
- Lichidele la urmă: Transportați și depozitați dresingurile și sosurile separat de mâncare și adăugați-le doar la masă.
- Micul dejun peste noapte: Fulgii de ovăz sau de cereale pot fi înmuiați în borcane închise ermetic peste noapte sau timp de până la trei zile. Pentru a face acest lucru, amestecați ingredientele de bază alese cu alternative de lapte și adăugați doar fructe după gust înainte de a mânca.
- Conservant: Componentele oxidante ale fructelor sau legumelor, cum ar fi avocado sau mărul, vor rămâne proaspete mai mult timp dacă le înmuiați în apă cu sare sau lămâie timp de câteva minute.
"Vegan meal prep": Mâncare
Ce feluri de mâncare sunt deosebit de potrivite pentru pregătirea mesei vegane depinde de cât timp le puteți păstra și răci. Dacă aveți la dispoziție doar frigiderul, ar trebui să măsurați cantitățile astfel încât să le puteți consuma rapid. Dacă aveți un congelator mare, ați putea găti cu săptămâni întregi în avans. Cu toate acestea, nu toate alimentele sunt potrivite pentru congelare, cum ar fi salatele sau legumele crude cu un conținut ridicat de apă. Îți place să pregătești mese vegane? Iată câteva rețete.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Sunt unele alimente nepotrivite pentru pre-gătire?
Sunt unele alimente nepotrivite pentru pre-gătire?
Dacă este posibil, legumele, cum ar fi spanacul, varza, sfecla sau sfecla roșie gătite trebuie consumate imediat și nu reîncălzite. În timpul depozitării, bacteriile ar putea face ca nitratul pe care îl conțin să fie transformat în nitriți toxici.
Cât timp se păstrează "Meal prepping vegan"?
Cât timp se păstrează "Meal prepping vegan"?
Alimentele gătite în recipiente bine închise se păstrează în frigider până la patru zile. Alimentele crude trebuie consumate în termen de două zile. Alimentele congelate pot fi păstrate timp de câteva luni dacă lanțul frigorific este neîntrerupt.