Legumele sănătoase din grădină și conservarea lor pentru iarnă
Morcovi, dovlecei, castraveți, ardei, roșii și ridichi – soarele de vară ne-a oferit suficient rod, încât să ne putem bucura de gustul lor delicios chiar și peste iarnă. Cu legumele murate, nu numai că puteți păstra gustul verii, ci și comorile din grădina de legume, până târziu în iarnă. În rândurile ce urmează, vă vom arăta principiile de bază ale pregătirii și conservării legumelor și vă vom dezvălui rețeta noastră preferată.

Conservarea legumelor
Există moduri diferite de conservare a legumelor proaspete. Fie prin congelare, deshidratare sau folosirea legumelor proaspete (cel mai indicat), conservarea în sare sau conservarea sub formă de gemuri, sosuri, compoturi etc. – fiecare metodă păstrează și transformă ardeii copți la soare și dovleceii în momente delicioase și sănătoase pentru lunile de iarnă. Cei care își plantează legume pe balcon, pe terasă sau în grădină apreciază aceste metode de conservare a propriei recolte.
Aproape toate legumele ferme și tari sunt potrivite pentru murare, dar este binevenit și un amestec colorat format din legume puțin mai moi, formate din frunze. Important: legumele trebuie să fie cât mai proaspete și nedeteriorate atunci când sunt puse la murat, iar borcanele pentru conservare trebuie să fie curate și sterile, prin curățare cu apă clocotită.
Care este diferența dintre murat și conservat?
- Murare
Pentru murături, legumele curățate sunt puse crude sau ușor prefierte cu o infuzie pe bază de oțet, sare sau alcool în recipiente etanșe. Saramura ar trebui să prevină microorganismele dăunătoare, cum ar fi mucegaiul, să se dezvolte și, astfel, să strice mâncarea.
- Conservare
La conservare, legumele fierbinți se pun în borcane sigilate etanș la aer. Pe măsură ce borcanele se răcesc, se formează un vid protector în sticlă și astfel, se păstrează conținutul pentru timp îndelungat.
Bună dispoziție într-un borcan
Vă bântuie curiozitatea? Atunci, puneți mâna pe lingura de lemn! Legumele colorate de vară, acum murate sunt o garanție absolută a fericirii în timpul iernii. Desigur, nu există limite pentru propria creativitate, atunci când vine vorba de ingrediente, ierburi și condimente adăugate.
Rețetă: legume colorate de vară
Ingrediente pentru 2 borcane mari de murături:
- 3 morcovi curățați și tăiați fâșii
- 2 ardei fără sâmburi și tăiați pe lungime
- 1 dovlecel tăiat felii de grosimea unui deget
- 150 g fasole verde curățată
- 1 ceapă înjumătățită
- 3 căței mici de usturoi tocați grosier
- 0,5 l oțet de vin alb / oțet balsamic
- 110 g de sare
- După gust: frunze de dafin, muștar sau boabe de piper, pudră de turmeric etc.
Mod de pregătire:
Într-o cratiță mare, se aduc la fierbere 2 litri de apă cu 100 g de sare și legumele tăiate (fasolea verde și morcovii câte 6 minute – ardeii, dovleceii și ceapa câte 3 minute). Se strecoară apoi legumele, se pun în straturi în borcane sterile și se adaugă usturoi și condimente după gust. Se toarnă peste el o fiertură din 0,5 l oțet de vin alb, 0,3 l apă și 10 g sare, se sigilează etanș și se păstrează într-un loc răcoros și ferit de lumină.
Dacă sunt depozitate corect, legumele murate se vor păstra câteva luni.
Produse de top
Capătul listei




